Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kugyjeva nagrada v ponedeljek v roke Boruta Pahorja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 05. 2023 / 14:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2023 / 14:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kugyjeva nagrada v ponedeljek v roke Boruta Pahorja
Borut Pahor bo nagrado prejel v ponedeljek. FOTO: Tatjana Splichal

Kugyjeva nagrada v ponedeljek v roke Boruta Pahorja

Kot je upravni odbor Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) iz Celovca soglasno sklenil na seji v začetku marca, bo letošnjo Kugyjevo nagrado podelil prejšnjemu slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju. To se bo zgodilo na slavnostni podelitvi v ponedeljek, 15. maja 2023, ob 19. uri v Hiši Evrope v Celovcu.

Kugyjeva nagrada, ki jo letos izročajo že šestnajstič, je odlikovanje, ki ga SKS podeljuje v rednih presledkih odličnim osebnostim, ki doprinašajo bistven delež pri uresničevanju kulturnega, vzgojnega, političnega, gospodarskega, športnega in splošno-človeškega zbliževanja narodov sosedov na Koroškem in v celotni alpsko-jadranski regiji.

Utemeljitev nagrade

Letošnja nagrada bo šla v roke Borutu Pahorju »v zahvalo in kot priznanje za vse delo in prizadevanja ter zgodovinske korake v prid uspešnemu razvoju slovenske narodne skupnosti kot tudi sožitju na Koroškem. Nagrada mu pripada za vse zasluge pri krepitvi skupnega slovenskega kulturnega, čezmejnega in alpsko-jadranskega prostora v združeni Evropi,« je utemeljil predsednik SKS Bernard Sadovnik, župan Občine Globasnica.

Kdo je bil Julius Kugy?

Nagrada je, podobno kot Kugyjevi razredi na Slovenski gimnaziji, poimenovana po znanem večjezičnem in multikulturnem alpinistu in avtorju gorniških knjig Juliusu Kugyju (1858–1944), čigar korenine segajo na tri pokrajine alpsko-jadranskega prostora: v spodnjo Ziljsko dolino pri Pečah, v Gorico in Trst ter na področje Julijcev v današnji Sloveniji, so zapisali v SKS.

Spoznavanje kultur na stičišču treh evropskih jezikovnih družin

»Ideja Kugyjeve nagrade sloni na zamisli o alpsko-jadranskem zbliževanju v trikotniku Koroška – Slovenija – Furlanija, na želji po znanju štirih jezikov tega prostora (slovenščine, nemščine, italijanščine in furlanščine) in na spoznavanju kultur na stičišču treh evropskih jezikovnih družin,« so še zapisali v Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Lanski prejemnik Janko Zwitter

Kugyjevo nagrado so doslej prejela že mnoga ugledna imena, lani denimo priznani ekonomski svetnik in vsestransko dejavni Ziljan Janko Zwitter za življenjsko delo in zasluge na političnem, športnem, kulturnem, mladinskem in čezmejnem področju ter v zahvalo za njegovo dolgoletno zavzemanje za strpnost, odprtost, razumevanje in mirno sožitje obeh narodnih skupnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh