Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zamejska SKS bo Kugyjevo nagrado podelila Borutu Pahorju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 03. 2023 / 11:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2023 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zamejska SKS bo Kugyjevo nagrado podelila Borutu Pahorju
Kugyjev nagrajenec bo letos nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Tatjana Splichal

Zamejska SKS bo Kugyjevo nagrado podelila Borutu Pahorju

Pred nedeljskimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem je Upravni odbor Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) po sredini seji v tiskovni izjavi med drugim tudi pozval vse volivke in volivce, naj se poslužijo volilne pravice.

Ob tem SKS kot krovna nadstrankarska narodnopolitična organizacija ne želi podati volilnega priporočila in volivcem sugerirati, za koga glasovati, priporoča pa, da »pri pretresu svoje odločitve upoštevate tudi dosedanje drže in dejanja strank in glavnih kandidatov in kandidatk za pravice slovenske narodne skupnosti«. Ob tem opozarjajo na razveseljivo dejstvo, da so na volilne liste nekaterih strank uvrščeni tudi kandidatke in kandidati iz vrst slovenske narodne skupnosti.

Potrjen predlog dr. Helene Jaklitsch

Na predlog prejšnje ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch, ki so ga tedaj potrdili vsi predsedniki krovnih političnih organizacij na Koroškem, je UO SKS soglasno sklenil ustanoviti Konferenco predsednikov in podpredsednikov vseh treh krovnih političnih organizacij. »V okviru tega gremija naj se usklajujejo skupna soglasna stališča in krepi kot k še učinkovitejšemu zastopstvu koroških Slovenk in Slovencev in medsebojnemu zaupanju. SKS bo povabil vse (pod)predsednike na skupen sestanek,« so sklenili na seji Upravnega odbora SKS.

Lani je Kugyjevo nagrado prejel priznani ekonomski svetnik Janko Zwitter.

Poziv ministru za izobraževanje

Hkrati so pozvali avstrijskega zveznega ministra za izobraževanje Martina F. Polascheka, naj čimprej omogoči pogovore s predstavniki slovenske narodne skupnosti o novelizaciji manjšinskega šolskega zakona, ki »mora med drugim tudi obvezno zakonsko vključiti vprašanje elementarne pedagogike, ohranitve in širitve malih ljudskih dvojezičnih šol in omogočiti izobraževalne ponudbe tudi izven avtohtonega manjšinskega področja, kot denimo na Dunaju«.

Nagrada v zahvalo in kot priznanje Pahorju

Na včerajšnji seji pa je Upravni odbor SKS še soglasno sklenil letošnjo Kugyjevo nagrado podeliti prejšnjemu slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju »v zahvalo in kot priznanje za vse delo in vsa prizadevanja in zgodovinske korake v prid uspešnemu razvoju slovenske narodne skupnosti kot tudi sožitju na Koroškem ter za vse zasluge pri krepitvi skupnega slovenskega kulturnega, čezmejnega in alpsko-jadranskega prostora v skupni Evropi«, je v tiskovni izjavi še sporočil predsednik SKS Bernard Sadovnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh