Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Borut Pahor odprl 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Za vas piše:
T. M.
Objava: 21. 08. 2021 / 14:55
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2021 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Borut Pahor odprl 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA
»Sejem Agra je praznik podeželja.« FOTO: STA.

Borut Pahor odprl 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

V Gornji Radgoni so danes, 21. avgusta, odprli mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra.

Odprtje je potekalo v znamenju pozivov k sodelovanju in povezovanju v agroživilski verigi. Le tako se bo mogoče spopasti s prihajajočimi izzivi, med katerimi so posebej izrazite podnebne spremembe.

»Na slednje je kot slavnostni govornik opozoril tudi predsednik Borut Pahor. Dejal je, da mora kmetom pri prilagajanju pomagati država. Opozoril je tudi na pomen prehranske varnosti. Po njegovem nam mora biti cilj, da imamo primerno pridelavo hrane na vsaj nekaterih ključnih področjih, pri čemer je treba upoštevati, da se prehranske navade spreminjajo,« poroča STA. 

Sodelovanje in povezovanje je nujno tudi po besedah kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki je napovedal, da bo država kmetijskemu sektorju še naprej pomagala. Zaradi izpada prihodkov bo ta pomoč najverjetneje presegla 70 milijonov evrov.

Lansko leto je bil sejem izveden kar spletno 

Po lanski spletni izvedbi so sejem Agra letos podprle številne ustanove s področja kmetijstva in iz živilskopredelovalne industrije. 

Vrsto dogodkov bo pripravilo kmetijsko ministrstvo.

Na Agri bo več kot sto strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz. Država partnerica sejma bo letos Francija, ki se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom »Okusite Francijo«.

»Na Agri bodo med drugim praznovali mednarodno leto sadja in zelenjave, poudarki pa bodo še na inovacijah, digitalizaciji, kmetijstvu prihodnosti, podnebnih spremembah, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, skrbi za okolje, vodnih virih, krepitvi podeželja, biotski raznovrstnosti, na gozdu in lesu,« še poroča STA. 

Kot novost bo predstavljen vzorčni čebelnjak z nasadom medovitih rastlin. 

Obiskovalci si bodo lahko ob praktičnih svetovanjih ogledali tržnice mladih kmetov, slovenskih kmetij in lokalnih akcijskih skupin, strokovne razstave živali, vzorčne sejemske nasade in še veliko drugega. Pod okriljem Agre bodo podeljene tudi nagrade s številnih ocenjevanj kakovosti. 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh