Zapri
Iskanje

Borut Pahor sprejel mlade bolnike z rakom

Za vas piše:
T. M.
Objava: 12. 08. 2021 / 15:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 15:14
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Borut Pahor sprejel mlade bolnike z rakom

Borut Pahor sprejel mlade bolnike z rakom
Zlata pentlja je simbol boja proti otroškemu raku. FOTO: STA.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 12. avgusta, ob mednarodnem dnevu mladih na Brdu pri Kranju sprejel Junake 3. nadstropja – otroke in mladostnike, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani.

Otroci in mladostniki, ki prebolevajo raka ali pa so to zahrbtno bolezen že premagali, so se lani združili v projektu »Gold Ribbon Slovenija« oziroma »zlata pentlja Slovenije«, ki je simbol boja proti otroškemu raku. 

Zavedajo se, da je povezovanje s tistimi mladimi, ki imajo podobne izkušnje, zelo pomembno, zato želijo stkati stike in prijateljstva tudi z vrstniki iz tujine, ki so zboleli za rakom. 

»Pred kratkim so aktivno nastopili tudi na družbenih omrežjih, njihov glavni cilj pa je ozaveščanje o raku pri otrocih. Kot so izpostavili, imajo po tem, ko se po zdravljenju vrnejo v normalno okolje, velikokrat težave z družbo, ki ji je čas tekel dalje, njim pa se je morda za leto dni ali celo več ustavil,« poroča STA. »Zato želijo povabiti svoje sovrstnike, naj jih povprašajo, kaj jih zanima o njihovi bolezni, naj se z njimi družijo in smejijo ter postanejo prijatelji.« 

Prihodnji mesec, ki je mednarodni mesec ozaveščanja o otroškem raku, bodo Junaki 3. nadstropja pod geslom »Ljubezen je septembra zlate barve« z različnimi aktivnostmi po vsej Sloveniji seznanjali o tej bolezni, za katero v Sloveniji vsako leto zboli od 70 do 80 otrok.

Mladi so veseli podpore predsednika Boruta Pahorja, ki se ob številnih priložnostih sreča z njimi, posebej pa so bili veseli tudi vabila na današnji sprejem. Na njem se je Pahor zahvalil tistim, ki že leta opravljajo poslanstvo ozaveščanja, pa tudi tistim, ki se temu ambasadorstvu zaradi bolezni šele pridružujejo.

Otroci z rakom želijo biti slišani in poslušani.

Otroci in mladi, ki so zboleli za rakom, želijo odgovarjati na vprašanja zdravih otrok, ki o boleznih z rakom ne vedo dosti in jih ta bolezen morda straši. Rak je še vedno stigma, zato želijo ozaveščati o tej bolezni tako mlado kot starejšo populacijo. Prepričani so namreč, da lahko s pogovori, smehom in druženjem skupaj premagamo tudi to zahrbtno bolezen. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh