Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan slovesnosti pri Ruski kapelici odslej Dan slovensko-ruskega prijateljstva

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 28. 07. 2021 / 14:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 14:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan slovesnosti pri Ruski kapelici odslej Dan slovensko-ruskega prijateljstva
Predsednika Putin in Pahor FOTO: STA

Dan slovesnosti pri Ruski kapelici odslej Dan slovensko-ruskega prijateljstva

Danes, 28. julija 2021, sta se po telefonu pogovarjala slovenski predsednik Borut Pahor in ruski predsednik Vladimir Putin, sporočajo z urada predsednika Republike Slovenije.

Državna voditelja sta se strinjala, da se dan slovesnosti pri Ruski kapelici razglasi za Dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Predsednik Pahor je 23. julija predsedniku Putinu poslal pismo, v katerem mu je predlagal, da bi vsakoletno slovesnost poimenovali Dan slovensko-ruskega prijateljstva. V današnjem dolgem telefonskem pogovoru ga je predsednik Putin obvestil, da mu bo jutri ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov vročil pismo, v katerem ta predlog podpira.

Predsednika pri pogovoru FOTO: STA

Predsednika Pahor in Putin se zavedata razlik v političnih stališčih med obema državama, vendar menita, da si je treba prizadevati za dialog v prid miru in prijateljstva, sporočajo s predsednikovega urada.

Ruska kapelica simbolizira vezi med Slovenci in Rusi, vsakoletna svečanost ob njej pa nas opominja na pomen miru. Mir namreč ni samoumeven, temveč si moramo zanj neprestano prizadevati.

Predsednik Putin se je med pogovorom spomnil toplega sprejema ob njegovem obisku na 100. obletnici Ruske kapelice. Spomnil je, da bomo prihodnje leto obeležili 30 let vzpostavitve diplomatskih odnosov, zato sta predsednika soglašala, da bi prihodnje leto Dan slovensko-ruskega prijateljstva posvetili tej pomembni obletnici.

Predsednik Putin je želel slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske zveze veliko uspeha. Predsednika sta izrazila upanje, da se bodo razmere po epidemiji koronavirusne bolezni umirile in da se bo znova vrnilo živahno gospodarsko sodelovanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh