Zapri
Iskanje

Dan slovesnosti pri Ruski kapelici odslej Dan slovensko-ruskega prijateljstva

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 28. 07. 2021 / 14:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 14:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dan slovesnosti pri Ruski kapelici odslej Dan slovensko-ruskega prijateljstva

Dan slovesnosti pri Ruski kapelici odslej Dan slovensko-ruskega prijateljstva
Predsednika Putin in Pahor FOTO: STA
Danes, 28. julija 2021, sta se po telefonu pogovarjala slovenski predsednik Borut Pahor in ruski predsednik Vladimir Putin, sporočajo z urada predsednika Republike Slovenije.

Državna voditelja sta se strinjala, da se dan slovesnosti pri Ruski kapelici razglasi za Dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Predsednik Pahor je 23. julija predsedniku Putinu poslal pismo, v katerem mu je predlagal, da bi vsakoletno slovesnost poimenovali Dan slovensko-ruskega prijateljstva. V današnjem dolgem telefonskem pogovoru ga je predsednik Putin obvestil, da mu bo jutri ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov vročil pismo, v katerem ta predlog podpira.

Predsednika pri pogovoru FOTO: STA

Predsednika Pahor in Putin se zavedata razlik v političnih stališčih med obema državama, vendar menita, da si je treba prizadevati za dialog v prid miru in prijateljstva, sporočajo s predsednikovega urada.

Ruska kapelica simbolizira vezi med Slovenci in Rusi, vsakoletna svečanost ob njej pa nas opominja na pomen miru. Mir namreč ni samoumeven, temveč si moramo zanj neprestano prizadevati.

Predsednik Putin se je med pogovorom spomnil toplega sprejema ob njegovem obisku na 100. obletnici Ruske kapelice. Spomnil je, da bomo prihodnje leto obeležili 30 let vzpostavitve diplomatskih odnosov, zato sta predsednika soglašala, da bi prihodnje leto Dan slovensko-ruskega prijateljstva posvetili tej pomembni obletnici.

Predsednik Putin je želel slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske zveze veliko uspeha. Predsednika sta izrazila upanje, da se bodo razmere po epidemiji koronavirusne bolezni umirile in da se bo znova vrnilo živahno gospodarsko sodelovanje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh