Zapri
Iskanje

Rusija: namesto rojstnodnevne zabave slovesen obed za brezdomce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 05. 2020 / 11:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 07:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Rusija: namesto rojstnodnevne zabave slovesen obed za brezdomce

Rusija: namesto rojstnodnevne zabave slovesen obed za brezdomce
Ruska Karitas poroča o novem običaju v obdobju epidemije koronavirusa.

Foto: arhiv Družine

V Moskvi se je v obdobju epidemije koronavirusa razvil nov običaj, poročajo z oddelka Karitas pri ruskem pravoslavnem patriarhatu: ljudje, ki obhajajo rojstni dan, pripravljajo slavnostne obede za brezdomce, za katere skrbijo v centru pomoči »Hangar« v organizaciji ruske pravoslavne diakonije »Miloserdije« (Usmiljenje). Med slavljenci, ki so prispevali slovesen obed za brezdomce, je tudi desetletna Liza. Z vsem denarjem, ki ga je za praznik prejela v dar od svojih sorodnikov, je za brezdomce v »Hangarju« kupila svojo najljubšo jed, »cheeseburger« (hamburger s sirom). Brezdomci so se ji zahvalili prek video konference.

Irina Meškova iz organizacije »Miloserdije« je v pogovoru s časnikarji poročala, da je presenetljivo veliko pripravljenosti »s strani najrazličnejših ljudi«, da pripravijo slavnostni obed na krajih, kjer je stiska največja: »Ljudje, ki zaradi varnostnih ukrepov v času epidemije koronavirusa rojstnega dne ne smejo kot običajno praznovati s sorodniki in prijatelji, so v teh za vse nas težkih razmerah našli čudovit izhod: veselje delijo popolnim neznancem v težkem položaju in jim pripravijo zabavo.« Novi običaj zelo dobro vpliva na razmere v »Hangarju« ter zaposlenim in prostovoljcem v času epidemije olajšuje zahtevno služenje, ki ga nudijo brezdomcem.

Od srede letošnjega marca se je število oseb, ki poiščejo pomoč v »Hangarju«, po navedbah pristojnih skoraj potrojilo. Vsak dan tja pride več kot tristo ljudi. »Hangar« je bil ustanovljen leta 2014. Na voljo je vsem brezdomcem; tam ne dobijo le obrokov, temveč imajo tudi možnost, da se oprhajo in operejo svoje perilo. Predvsem pa lahko spregovorijo o svojih težavah in skrbeh, ki jih težijo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh