Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija: namesto rojstnodnevne zabave slovesen obed za brezdomce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 05. 2020 / 11:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija: namesto rojstnodnevne zabave slovesen obed za brezdomce

Rusija: namesto rojstnodnevne zabave slovesen obed za brezdomce

Ruska Karitas poroča o novem običaju v obdobju epidemije koronavirusa.

Foto: arhiv Družine

V Moskvi se je v obdobju epidemije koronavirusa razvil nov običaj, poročajo z oddelka Karitas pri ruskem pravoslavnem patriarhatu: ljudje, ki obhajajo rojstni dan, pripravljajo slavnostne obede za brezdomce, za katere skrbijo v centru pomoči »Hangar« v organizaciji ruske pravoslavne diakonije »Miloserdije« (Usmiljenje). Med slavljenci, ki so prispevali slovesen obed za brezdomce, je tudi desetletna Liza. Z vsem denarjem, ki ga je za praznik prejela v dar od svojih sorodnikov, je za brezdomce v »Hangarju« kupila svojo najljubšo jed, »cheeseburger« (hamburger s sirom). Brezdomci so se ji zahvalili prek video konference.

Irina Meškova iz organizacije »Miloserdije« je v pogovoru s časnikarji poročala, da je presenetljivo veliko pripravljenosti »s strani najrazličnejših ljudi«, da pripravijo slavnostni obed na krajih, kjer je stiska največja: »Ljudje, ki zaradi varnostnih ukrepov v času epidemije koronavirusa rojstnega dne ne smejo kot običajno praznovati s sorodniki in prijatelji, so v teh za vse nas težkih razmerah našli čudovit izhod: veselje delijo popolnim neznancem v težkem položaju in jim pripravijo zabavo.« Novi običaj zelo dobro vpliva na razmere v »Hangarju« ter zaposlenim in prostovoljcem v času epidemije olajšuje zahtevno služenje, ki ga nudijo brezdomcem.

Od srede letošnjega marca se je število oseb, ki poiščejo pomoč v »Hangarju«, po navedbah pristojnih skoraj potrojilo. Vsak dan tja pride več kot tristo ljudi. »Hangar« je bil ustanovljen leta 2014. Na voljo je vsem brezdomcem; tam ne dobijo le obrokov, temveč imajo tudi možnost, da se oprhajo in operejo svoje perilo. Predvsem pa lahko spregovorijo o svojih težavah in skrbeh, ki jih težijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh