Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bostonska nadškofija objavila seznam duhovnikov, obtoženih spolnih zlorab

Objava: 31. 08. 2011 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bostonska nadškofija objavila seznam duhovnikov, obtoženih spolnih zlorab

Imena vseh duhovnikov, ki so bili v minulih šestdesetih letih prijavljeni zaradi spolnih zlorab, dostopna na svetovnem spletu.

Cerkev v Združenih državah Amerike je v primeru spolnih zlorab napravila drzen in za nekatere sporen korak: bostonski nadškof kardinal Sean O'Malley je izdal pooblastilo za poimensko objavo stodevetinpetdesetih zaradi suma spolne zlorabe prijavljenih duhovnikov in diakonov na škofijski spletni strani www.bostoncatholic.org (http://www.bostoncatholic.org/default.aspx).

Seznam vsebuje imena vseh bostonskih škofijskih duhovnikov in diakonov, ki so jih v zadnjih šestdesetih letih prijavili zaradi spolnega nadlegovanja mladoletnih oseb. Poleg imen je tudi opomba glede sedanjega stanja duhovnikov in diakonov (laizirani, upokojeni, pokojni ipd.).

Kardinal Sean O'Malley se je odločil za objavo poimenskega seznama, da bi okrepil zaščito otrok in se izognil morebitnim spolnim zlorabam v prihodnosti. Generalni vikar bostonske nadškofije Richard Erikson je na tiskovni konferenci sicer izrazil prepričanje, da bo dejanje deležno številnih očitkov, od tega, da so poimenovane duhovnike potisnili pred kolesa vozečega avtobusa, pa do očitka, da s tem še zdaleč ni bilo storjeno dovolj, kar se je kmalu po objavi tudi dejansko zgodilo.

Zaradi varovanja osebnih podatkov pa niso bila objavljena imena tistih duhovnikov in diakonov, pri katerih so bili očitki za sum kaznivega dejanja izrečeni le v internih cerkvenih dokumentih in nikoli v javnosti. Prav tako na seznamu ni duhovnikov iz različnih redovnih skupnosti in iz drugih škofij. Zanje so namreč pristojni njihovi predstojniki in škofje, je v sedem strani dolgem spremnem pismu zapisal kardinal O'Malley.

O Bostonskem seznamu je v članku, objavljenem na spletni strani www.casnik.si (http://www.casnik.si/index.php/2011/08/30/bostonski-seznam/), pisal tudi dober poznavalec razmer v katoliški Cerkvi v Združenih državah Amerike, p. Peter Lah.

Na fotografiji: bostonski nadškof kardinal Sean O'Malley

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh