Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božična lepotica

Objava: 08. 12. 2021 / 17:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 13:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božična lepotica
Njena posebnost so rdeči cvetovi v obliki zvezde, ki jih najprej opazimo na rastlini. FOTO: Dinko Bizjak/arhiv Družine.

Božična lepotica

Sobno lončnico, ki jo v mesecu decembru vidimo v številnih domovih, radi vključujemo v praznično dekoracijo. Euphorbia pulcherrina (z ljudskim imenom »Božična zvezda«) jasno označuje čas, v katerem je najlepša.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Praznična (4/2016). 

Cveteti začne konec novembra pa vse do januarja. Njena posebnost so rdeči cvetovi v obliki zvezde, ki jih najprej opazimo na rastlini. Vendar pa to ni njen pravi cvet, ampak so v krogu nanizani obarvan listi, ki jim vrtnarji pravimo brakteje. Drobcene rumene cvetove skriva v sredini braktej. 

Njena domovina je Mehika, kjer raste kot velik grm, ki lahko zraste v višino več metrov. 

Preden smo jih vrtnarji začeli gojiti, kot lončnice so jih uporabljali kot rezano cvetje. V 17. stoletju jih je skupina frančiškanskih duhovnikov zaradi rdeče barve in časa cvetenja uporabljala za krašenje božične procesije.

Legenda o vzcveteli zvezdi

Nekoč je živela revna mehiška deklica po imenu Pepita, ki si ni mogla privoščiti darila, da bi ga poklonila Jezusu v jasli na božični večer. Zelo žalostna je šla v cerkev in njen bratranec Pedro jo je želel razvedriti, zato ji je rekel: »Pepita, prepričan sem, da bo tudi najmanjše darilo, ki ga podariš iz ljubezni, Jezusa osrečilo.« 

Pepita ni vedela kaj naj naredi, pa je nabrala cvetoči plevel, ki je rastel ob cesti ter ga zvezala v majhen šopek. Bilo ji je zelo neprijetno, ko se je s šopkom pomikala po cerkvi. Spomnila se je bratrančevih besed in počutila je veliko bolje. Pokleknila je in k jaslim položila šopek. Takrat pa so iz šopka pokukali čudoviti živo rdeči cvetovi in vsi so videli čudež. Od tega dne naprej so tudi rdeči zvezdni cvetovi simbol božičnega večera. 

FOTO: Branka Urbanija Juvančič.

Lepotica, ki ne mara mraza in prepiha

Za mnoge ljubitelje cvetja je, poleg občudovanja te res po videzu čudovite rastline, največji izziv, kako pravilno negovati rastlino. Strah, da bi odvrgla liste je upravičen, saj spada med občutljivejše sobne rastline. Da ne bomo razočarani, je potrebno upoštevati nekaj pravil.

Ko se odločimo za nakup te lepotice, je dobro vedeti, da ne mara mraza in prepiha. Zato iz cvetličarno le hitro na toplo z njo, saj jo lahko kratek čas na mrazu poškoduje. 

Prednost vidim pri nabavi v Sloveniji vzgojene Božične zvezde. Če jim prihranimo dolg večkratni transport do našega doma, nas prav gotovo ne bo razočarala. Vrtnarji in cvetličarji vam tudi ne bodo dovolili, da bi jo od njih odnesli neprimerno zaščiteno.

Božična zvezda lepo uspeva na svetlem sončnem mestu z naravno dnevno svetlobo. Primerna temperatura za njeno dobro rast je med 18 in 22 stopinj celzija. Namenimo ji prostor, ki je odmaknjen od grelnih teles (kamina, peči, radiatorja). 

Na okenski polici pa poskrbimo, da se listi ne dotikajo hladnega stekla. Zalivati jo je treba redno in zmerno z vodo ogreto na sobno temperaturo. Odvečno vodo, ki ostane v cvetličnem lončku po zalivanju odlijemo. Zaradi nežnih korenin je namreč zelo dovzetna za koreninsko gnilobo.

Z malo pravilne nege, jo po praznikih ni potrebno zavreči, ampak jo obdržite kot zeleno sobno rastlino do prihodnjege leta. Potem, ko se prične dan daljšati, pričnejo cvetovi (brakteje) bledeti in odpadati. Rastlino prikrajšamo in spomladi presadimo v svež zemeljski substrat. 

Božična zvezda je fotoperiodna rastlina, kar pomeni, da se začne barvati, ko jesenske noči postanejo daljše.V kolikor jo motimo z umetno svetlobo, kot je luč v stanovanju ali bližnja obcestna svetilka se ne bo obarvala. Za ponovno obarvanje ji že v oktobru zagotovite prostor, kjer ne prižigate luči.

FOTO: Tatjana Splichal.

Izziv za žlahtnitelje

Če vam jo ne bo uspelo obdržati, naj vas to ne spravi v slabo voljo. Tudi vrtnarji jo vzgajajo kot enoletnico. Vsako leto poskrbijo za pester izbor barv, ki ne ostaja samo pri tradicionalni rdeči. Bele cvetove, rožnate, v barvi limone ali rdeče z belimi madeži, lahko kombinirate s številnimi novoletnimi okraski in dodatki. Odvisno od tega, katera vam je ljuba ali moderna.

Rastline, ki so po svojem videzu izjemne so za žlahtnitelja velik izziv, saj so izboljšave skoraj nemogoče. Pa vendar se je rdeči cvetoči zbirki pridružila še zvezda iz serije Valentino, ki nosi baročno bogate rdeče cvetove z videzom vrtnice. Neverjetna, kaj ne?


Članek je bil najprej objavljen v reviji Praznična (4/2016). Posamezen izvod stane 4,95 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu

Nalaganje
Nazaj na vrh