Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božična maša za študente in blagoslov jaslic na Glavnem trgu v Mariboru [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 23. 12. 2021 / 06:09
Oznake: Maša, Mladi, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 06:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božična maša za študente in blagoslov jaslic na Glavnem trgu v Mariboru [FOTO]
Po sveti maši je nadškof Alojzij Cvikl blagoslovil prvič postavljene jaslice na Glavnem trgu. FOTO: Jože Potrpin

Božična maša za študente in blagoslov jaslic na Glavnem trgu v Mariboru [FOTO]

V sredo, 22. decembra, zvečer je Univerzitetna župnija Maribor v cerkvi sv. Alojzija, zavetnika mladine, prvič pripravila božično mašo za mlade in študente, po maši pa so blagoslovili prvič postavljene jaslice na Glavnem trgu, to je v preddverju Alojzijeve cerkve.

Mašo je ob študentskem župniku Primožu Lorbku in še treh duhovnikih daroval nadškof Alojzij Cvikl. Navzoč je bil tudi župan Saša Arsenovič s sodelavci. Prepeval je študentski pevski zbor Vdih.

Pri sveti maši je prepeval študentski pevski zbor Vdih. FOTO: Jože Potrpin

»Božja beseda tudi nam nocoj postavlja štiri vprašanja: kako jaz prepoznavam Božje vstopanje v moje življenje? Po katerih znamenjih ga prepoznam? Kako sprejemam njegove darove? Kako sprejemam njegov načrt za naše življenje?« je v pridigi izpostavil nadškof Cvikl.

Mašo je ob študentskem župniku Primožu Lorbku in še treh duhovnikih daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Jože Potrpin

In odgovoril: »Ko bomo na ta vprašanja odgovorili, bomo spoznali, da smo ljubljeni, da nas Bog išče, da nam pokaže, kako nas ljubi. To bo naša srca napolnilo s srečo, veseljem in novim upanjem. Bog je na poti k nam. Pot v jamo k detetu je možna samo s sklonjeno glavo, ki je znamenje ponižnosti. Samo ponižni, skromni in otroškega srca so deležni Kraljestva, ki ga Otrok prinaša.«

Med udeleženci je bil tudi mariborski župan Saša Arsenovič. FOTO: Jože Potrpin

Ob koncu slavja je skavtinja stega Maribor I prinesla k oltarju betlehemsko luč in prebrala poslanico. Nadškof Cvikl je ob blagoslovitvi jaslic znova nagovoril zbrane in izročil betlehemsko luč miru županu, ki je nato udeležence tudi kratko nagovoril.

Ob koncu slavja je skavtinja stega Maribor I prinesla k oltarju betlehemsko luč in prebrala poslanico. FOTO: Jože Potrpin

»Jaslice želijo biti znamenje in vabilo, da se ob njih zaustavimo in razveselimo, da Bog prihaja k nam – k meni, k tebi, k vsakemu od nas. Potrebna je ponižnost, odprtost, čudenje, da prepoznamo v Novorojenčku našega Odrešenika. Ko se to zgodi, smo polni veselja in hvaležnosti,« je poudaril nadškof Cvikl.

Blagoslov jaslic v preddverju Alojzijeve cerkve. FOTO: Jože Potrpin

Celotna pridiga nadškofa msgr. mag. Alojzija Cvikla je v priponki.

Več fotografij Jožeta Potrpina si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico levo in desno).

Pridiga - sv. Alojzij.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh