Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božična okrasitev bazilike sv. Petra zopet slovenska [VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 25. 12. 2023 / 11:34
Oznake: Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2023 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božična okrasitev bazilike sv. Petra zopet slovenska [VIDEO]
Sabina Šegula pri postavljanju dekoracij. FOTO: Arhiv Sabine Šegula

Božična okrasitev bazilike sv. Petra zopet slovenska [VIDEO]

Tudi pri letošnji božični krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu je pomembno vlogo odigrala slovenska floristka Sabina Šegula. Tokrat je na končno podobo še posebej ponosna, saj je nekaj čisto novega. Kaj je drugače?

Treba je upoštevati tradicijo

Zadnjih nekaj let predloge za božično okrasitev bazilike sv. Petra oblikuje Sabina Šegula. Ti vselej vsebujejo slovenske božične zvezde, pri zasnovi idej pa mora med drugim upoštevati tradicionalne barve. »To pomeni, da je do zdaj za božič vedno bila prisotna rdeča barva,« pojasnjuje. Kljub temu je letos pripravila tudi predlog z odtenki bele, kremno rumene in zelene barve – brez rdeče torej. Sprejet je bil seveda koncept z rdečo barvo, ki vključuje rdeče vrtnice in krem bele božične zvezde z nekaj dodanih rdečih božičnih zvezd.

Peter Ribič pri postavljanju dekoracije v baziliki sv. Petra. FOTO: Arhiv Sabine Šegula

400 slovenskih božičnih zvezd

Tokrat so slovenske božične zvezde iz Gozdnega gospodarstva Novo mesto, kjer so jih po dogovoru že skrbno pripravili za pot. Teden dni pred odhodom v Vatikan pa je Sabina Šegula prejela sporočilo, »da so se tik pred zdajci odločili za prvi predlog brez rdeče barve«. Tako so v vrtnariji pripravili skupno 350 belih in kremno rumenih božičnih zvezd za dekoracijo ter 50 rdečih, ki so bile darila za vatikanske urade, prostore papeža Frančiška, kardinala Rodeta, Veleposlanika pri svetem sedežu RS in vrtnarje iz vatikanske vrtnarije. Po zamisli Sabine Šegula o pripravili tudi 32 metrov posebnih ekoloških cvetličarskih podlag.


»Ideja letošnje božične dekoracije je drugačna tudi zato, ker so bile prvič dodane eševerije,« dodaja Sabina Šegula. »Zaradi drugega koncepta so bile eševerije pobarvane v belo barvo. Te tolstolistnice so nadomestile bele vrtnice v dekoraciji Berninijevih stebrov ter dopolnile dekoracijo glavnega oltarja.«

Po petih dneh ...

20. decembra se je tovornjak z božičnimi zvezdami, posebnimi cvetličarskimi podlagami in vejami avtohtone sorte modre frankinje, stare 43 let, podal na pot. Veje trte so bile namenjene za dekoracijo balkona, kjer papež podeli blagoslov »Urbi et Orbi«. Isti dan se je v Rim podala petčlanska slovenska ekipa. Poleg Sabine Šegula in Petra Ribiča sta šla na pot predstavnika GG Novo mesto Tatjana Brulc in Stanko Bele ter Andreja Bartolj Bele iz centra Biotehnike in turizma Grm Novo mesto.

Po uspešnem prevozu rastlin v Vatikan. FOTO: Arhiv Sabine Šegula

Po načrtih so božične zvezde in ostali material prispeli v Vatikan 21. decembra. Prevoz je bil uspešen, saj je bil izveden strokovno, z ustrezno konstantno temperaturo. Pripravljanje in postavljanje cvetličnih dekoracij je nato trajalo štiri dni, vse do 24. decembra.

Nov koncept navdušil

Čeprav Sabina Šegula in Peter Ribič pri božični krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu sodelujeta že od leta 2013, je bila tokratna okrasitev prva brez rdeče barve. Sabina Šegula je to poimenovala »nov koncept, ki je dekoracijo spremenil v pravo harmonijo glamurja, ki se je zlil s prostorom«. Kljub precejšnji novosti so tudi letošnjo dekoracijo vsi vpeti sprejeli z občudovanjem. »Slovenska ekipa je s ponosom zastopala Slovenijo, pokazali smo, da imamo znanje in spoštovanje, da lahko sodelujemo pri takem projektu,« je vesela Sabina Šegula. Tako tudi letošnji božič v Vatikanu diši po Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh