Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo opravlja zahtevna vzdrževalna dela na baziliki sv. Petra?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2023 / 09:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2023 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo opravlja zahtevna vzdrževalna dela na baziliki sv. Petra?
Logotip nove šole umetnosti in obrti v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Kdo opravlja zahtevna vzdrževalna dela na baziliki sv. Petra?

Bazilika sv. Petra v Vatikanu odslej ponuja tečaje za mlade obrtnike, namenjene mladim kamnosekom in izvedencen za marmor, štukaterjem, dekoraterjem in tesarjem, ki bodo s pridobljenimi veščinami v prihodnosti lahko poskrbeli za znamenito svetišče.

Včeraj popoldne so namreč pod okriljem »Fabrike sv. Petra«, urada, ki z baziliko upravlja, odprli »Šolo umetnosti in obrti pri sv. Petru«, poroča spletni portal Vatican News. Tečaji trajajo šest mesecev in so brezplačni, udeleženci pa se bodo s pomočjo obrtnikov, ki vzdržujejo vatikansko baziliko, naučili potrebnih veščin, da bodo lahko v prihodnosti tudi sami lahko opravljali potrebna vzdrževalna dela.

Prvih dvajset študentov in študentk se bo izučilo tradicionalnih obrti, prilagojenih novim tehnologijam.

Da bi izpolnili posebne zahteve edinstvene stavbe, kot je vatikanska bazilika, se bo dvajset študentov in študentk izučilo tradicionalnih obrti, prilagojenih novim tehnologijam, so sporočili iz »Fabrike sv. Petra«. Prvo tovrstno usposabljanje bo začelo dvanajst mož in osem žena, ki prihajajo iz Italije, Peruja, Nemčije in Belorusije. Vseh dvajset mladih obrtnikov ima - to je bilo eno od meril za izbor – izobrazbo tehnično-umetniške smeri.

Kot je pojasnil »skrbnik« bazilike sv. Petra, kardinal Mauro Gambetti, si v novi šoli prizadevajo »za celostno izobraževanje z duhovno, kulturno, etično in občestveno naravnanostjo«. Vatikansko šolo umetnosti in obrti podpira tudi vatikanska fundacija »Fratelli tutti« (Vsi smo bratje).

Zgodovinska gravura prikazuje delo na stropu bazilike sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Tradicionalna obrt in nove tehnologije

Že pred 250 leti so skrbniki bazilike sv. Petra začeli usposabljati obrtnike, ki bi lahko vzdrževali mogočno svetišče. »Studio Pontificio delle Arti« je užival izjemen ugled. Kot kažejo arhivski viri, je bilo obiskovanje te šole od konca 18. stoletja brezplačno, usposabljanje pa so izvajali ob večerih in praznikih, tako da so zainteresirani obrtniki ob tem lahko opravljali svoje redno delo.

Mladi obrtniki bodo imeli priložnost vaditi in delati v neposrednem stiku z obrtniškimi mojstri v baziliki sv. Petra.

Teoretični pouk bodo po novem izvajali v posebej opremljenih učilnicah v prostorih vatikanske Kanoniške palače, delavnice pa v delavnicah »Fabrike sv. Petra«. Tam bodo imeli mladi obrtniki priložnost vaditi in delati v neposrednem stiku z obrtniškimi mojstri v baziliki sv. Petra.

Vzdrževalna dela so vedno potrebna: bazilika sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Udeležba na tečajih je obvezna

Učno osebje sestavljajo uslužbenci tehničnega urada »Fabrike sv. Petra«, predavatelji z italijanskih in tujih univerz ter izkušeni obrtniki. Direktor nove šole je jezuit p. Francesco Occhetta, akademsko vodstvo je prevzela Assunta Di Sante. Načrtovani so tudi študijski obiski različnih krajev v Italiji. Udeležba na tečajih je obvezna, udeleženci pa bivajo v neposredni bližini Vatikana.

Nalaganje
Nazaj na vrh