Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božični koncert skupine Alfa in Omega

Za vas piše:
Yeremie Pierre Noir
Objava: 08. 01. 2024 / 11:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božični koncert skupine Alfa in Omega
Pevska skupina Alfa in Omega. FOTO: Yeremie Pierre Noir

Božični koncert skupine Alfa in Omega

Pevska skupina Alfa in Omega, ki se že 20 let aktivno udejstvuje pod taktirko Nade Žgur, je svoj zadnji nastop poimenovala Božično slavljenje. Dvorana frančiškanskega Antonovega doma v Ljubljani je bila v ponedeljek, 26. decembra, skorajda premajhna za obiskovalce iz celotne Slovenije.

Skupina Alfa in Omega, eminenca slovenske glasbene scene, neutrudljivo ustvarja vse od prvega projekta Life teen maše in še danes vsako drugo in tretjo nedeljo v mesecu izvaja hvalospeve v cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom ter v cerkvi Presvetega Odrešenika v Kosezah.

Omeniti velja tudi dušno oporo zasedbe, to je Dečo Žgur. Z zborovodkinjo sta si lani ob 50. obletnici poroke ponovno izrekla obljubi. Zlatoporočeni par je slovenski katoliški glasbeni prostor zaznamoval s slavilno glasbo, v katero sta vnesla prvine jazza, gospela, swinga in pop glasbene kulture. Vnos teh prvin v sakralno glasbo je v našem prostoru takrat pomenil veliko inovativnost.

Pester program: klasike in noviteta

Za tokratni koncert sta pripravila pester program skladb, ki jih je Nada napisala, uglasbila in aranžirala po navdihu iz Svetega pisma. Priredila je znane božične pesmi, kot sta Glej, zvezdice božje (L. Behar) ali Naj srečen vam bo (Feliz navidad) (J. Feliciano). Slednjo so pevci zapeli v petih različnih jezikih: italijanskem, madžarskem, španskem, hrvaškem in slovenskem, s čimer so na simboličen način opozorili na povezanost v duhu.

Ambient je bil domač in prijeten, ozadje je krasila grafična podoba svete družine ilustratorja Jureta Plavca. Božični program je obogatila premierna izvedba ode Zlata čaša, katere besedilo je napisal Dečov dedek – prevajalec in pesnik Fran Žgur, skomponirala pa jo je zborovodkinja. Fran Žgur z odo opeva domačo zemljo, žametni solo glas pa ji je posodil Marjan Bunič, ki je bil med drugim tudi povezovalec dogodka. Stalni zasedbi pevske skupine Alfa in Omega so se pridružili tudi prijatelji in nekdanji učenci Nade Žgur.

Nalaganje
Nazaj na vrh