Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božični poziv k nakupu »pravičnih« igrač

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 12. 2013 / 09:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božični poziv k nakupu »pravičnih« igrač

Božični poziv k nakupu »pravičnih« igrač

Avstrijska razvojnopolitična organizacija »Südwind« kritično o kršenju pravic delavcev v industriji igrač.

Pred mrzličnim nakupovanjem v predbožičnem času je v sosednji Avstriji ostro kritiko industriji igrač izrekla tamkajšnja razvojnopolitična organizacija »Südwind« in pozvala potrošnike, naj bodo pri nakupu daril pozorni na izdelke »pravične trgovine«. Igrače so poleg darilnih bonov in knjig najvišje na seznamu želja obdarovancev. Zato je še toliko pomembneje opozoriti, »da spoštovanje človekovih in delavskih pravic ne predstavlja zgolj obveze, ampak je to stvar, ki jo pričakujejo tudi kupci«, je zapisano v izjavi za javnost omenjene organizacije.

Pri nevladni organizaciji »Südwind« so pod drobnogled vzeli predvsem podjetje »Mattel«, ki v svetu velja za največjega proizvajalca igrač. Že oktobra je partnerska organizacija »China Labour Watch« po temeljitih raziskavah pri šestih kitajskih dobaviteljih podjetja »Mattel« s skupno 20.000 zaposlenimi opozorila na izjemno težke delovne pogoje: delavci morajo opraviti tudi do sto nadur na mesec, čeprav kitajska zakonodaja dopušča največ 36 nadur mesečno; zaposleni delajo po trinajst ur dnevno, zaradi neprimernih zaščitnih oblačil pa je nenehno ogroženo tudi njihovo zdravje.

Predstavniki organizacije »Südwind« so izrazili svoje ogorčenje, ker podjetje »Mattel« kljub na videz poštenemu kodeksu za zaščito delavcev »delno z nezakonitimi metodami niža svoje stroške pri svojih dobaviteljih«. Njihove izdelke proizvajajo v okoli stotih kitajskih tovarnah igrač, te pa so zaradi politike naročil evropskih in ameriških naročnikov, kot so podjetja »Mattel«, »Hasbro« ali »Disney« pod neverjetnim cenovnim in časovnim pritiskom, ki ga prenašajo na svoje zaposlene.

»Naše zahteve po pravičnih delovnih pogojih niso nekakšne pobožne želje«, poudarjajo pri organizaciji »Südwind«. »Mattel« kot vodilni proizvajalec igrač bi moral končno sprejeti ukrepe, ki bi zagotavljali upoštevanje narodne zakonodaje in izboljšali delovne pogoje v dobaviteljskih podjetjih.

Organizacija »Südwind« podpira tudi mednarodno peticijo podjetju »Mattel«, ki naj bi jasno izrazila želje potrošnikov po pravično izdelanih igračah.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (A. P.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh