Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božični prazniki na radijskih valovih in malih ekranih

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 23. 12. 2023 / 06:00
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2023 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božični prazniki na radijskih valovih in malih ekranih
FOTO: Tatjana Splichal

Božični prazniki na radijskih valovih in malih ekranih

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo med božičnimi prazniki (23. december – 3. januar) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Življenjska zgodba spreobrnjenja

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 23. 12., ob 17.00

Emina Mulalič, po rodu iz Bosne in Hercegovine, z družino že dolgo živi v Sloveniji. Zaposlena je na ministrstvu za kulturo, v oddaji pa nam bo povedala življenjsko zgodbo spreobrnjenja. Kljub uspešnemu študiju na Pravni fakulteti, je v sebi čutila veliko praznino. Kako jo je doletela milost vere in kako je postala tretjerednica, pa v pogovoru, ki ga pripravlja Mateja Subotičanec.

Podkast navdiha z Borutom Pahorjem: Tina Maze

Pogovorna oddaja

Planet TV, v soboto, 23. 12., ob 18.20 

Nekdanji predsednik republike, Borut Pahor je to leto začel s podkastom, v katerem gosti zanimive sogovornike. Kot prva sogovornica se mu je pridružila nekdanja smučarska šampionka Tina Maze, dvakratna olimpijska prvakinja. Dotaknila sta se njenih uspehov, dela, govorila sta o ponosu, samozavesti, aroganci, o človeških navadah, skratka o najrazličnejših temah, ki se dotikajo tako športa kot življenja nasploh. Podkast je do sedaj poslušalo že več kot 300 tisoč oseb, saj je v video obliki dosegljiv tudi z angleškimi podnapisi.

Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Na 4. adventno nedeljo – s spevom Rorate

Musica sacra

Radio Ars, v nedeljo, 24. 12. ob 9.25

"Rorate caeli désuper et nubes pluant justum" oz. »Rosite, nebesa, Pravičnega, odpri se, zemlja in daj nam Zveličarja«, se začenja vstopni spev današnje, 4. adventne nedelje, ki se zato imenuje tudi Rorate. Omenjeno besedilo in z njim starozavezno pričakovanje Kristusovega prihoda na svet so v svoje skladbe vnesli mnogi glasbeni ustvarjalci.

Žive jaslice v svetem večeru

Obzorja duha

TV SLO 1, v nedeljo, 24. 12. ob 11.25

Pred vstopom v sveti večer bomo 24. decembra v posebni oddaji oživili odlomek iz Svetega pisma o rojstvu Božjega Sina. Zakaj ga je Bog poslal? O čem nam govori na sveti večer, ki prihaja? Da bi ga začutili, je sveti Frančišek pred 800 leti postavil žive jaslice. Tudi mi jih bomo, ob pričevanju in pesmi znanih osebnosti. Naj na nocojšnji sveti večer vstopi luč v vaš dom, v temini noči ji odprite predvsem vrata svojega srca.

Rojstvo Božjega sina prinaša upanje in smisel

Sveti večer 

Radio Ognjišče, v nedeljo, 24. 12., ob 17.00

Radio Ognjišče vstopa v trideseto leto delovanja in tako bo prav program svetega večera, na svojevrstni način, naznanil to obletnico, saj bomo že devetindvajsetič božični program začeli s tradicionalnim blagoslovom našega »doma« ob 17.00. Naj vonj kadila v vaše domove ponesejo tudi izbrane božične pesmi, ki bodo sledile. Otroškemu večeru ob 18.00 bo sledil prenos božičnice ob 18.30 in otroške polnočnice ob 19.00 iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja, frančiškanske cerkve na Tromostovju v Ljubljani. Po maši bomo večer oblikovali tako, da bomo še posebej nagovarjali bolne in na različne načine preizkušane, vas opogumljali v upanju, ki ga prinaša rojstvo Božjega Sina in smisla, ki ga ta prinaša svetu, tudi v času bolezni, stiske in osamljenosti. Ob tem se bomo spomnili tudi simbolike jaslic in nasploh običajev na sveti večer. »Piko na i« bo postavila polnočna maša, ki jo bomo prenašali iz župnije Poljane nad Škofjo Loko. Vsi sodelavci Radia Ognjišče vam želimo obilo blagoslova in miru ter doživete praznike.

Atanazijevo delo O učlovečenju

Sedmi dan

Radio Ars, v nedeljo, 24. 12., ob 18.00 

Na za kristjane sveti večer, pred praznikom Gospodovega učlovečenja, bomo v oddaji Sedmi dan predstavili novi patristični prevod v slovenščino Atanazijevo delo O učlovečenju. Gre za prvi izviri poskus prikaza krščanske vere z vidika manifestacije Besede v mesu, ki je nastalo v zgodnjekrščanski književnosti in je imelo izjemen vpliv na vso poznejšo teologijo. O avtorju Atanaziju Aleksandrijskem in njegovem izjemnem delu O učlovečenju bosta v oddaji premišljevala teologa dr. Miran Špelič in mag. Jan dominik Bogataj. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Pogovor z upok. nadšk. dr. Stanislavom Hočevarjem

Božični večer

Exodus TV, v nedeljo, 24.12. ob 21.30

Na božični večer med drugim pripravljamo pogovor z upokojenim beograjskim nadškofom dr. Stanislavom Hočevarjem. Gospod blagega značaja in poln modrosti bo spregovoril o preprostih, vsakdanjih temah vsakdanjega življenja, med gledalce pa bo prinesel tudi Božični mir.

Jaslice so več kot le figurice

Dokumentarni feljton

TV SLO 1, v nedeljo, 24. 12. ob 23.20

Ko je sveti Frančišek na božični večer leta 1223 želel zbrane čim bolj živo spomniti na Jezusovo rojstvo in je postlal preproste jasli, si verjetno ni mislil, da se bodo ob njegovem dejanju navdihovali mnogi, še osem stoletij kasneje. Od skromnih, zgolj nakazanih silhuet svete družine do velikih upodobitev z razkošnimi pokrajinami in s slikovitimi figurami – jaslice so sčasoma presegle zgolj verski simbol. Skozi različne generacije jaslice povezujejo ljudi v veri in umetniški ustvarjalnosti, postale so del kulturne dediščine, predvsem pa vedno znova pletejo zanimive človeške zgodbe.
Dokumentarni feljton so pripravili scenaristka Karmen Bončar, režiser Božo Grlj, direktor fotografije in snemalec Artur Rutar ter montažer Marko Hočevar.

Božič – praznik družine, dobrote in ljubezni

Praznična oddaja

Radio Slovenija 1, v ponedeljek, 25. 12. ob 17.00

Oddaja se bo dogodila na domačiji družine Mirnik v zaselku Leskovec. Ob delu na kmetiji se že nekaj časa ukvarjajo tudi s kmečkim turizmom kot dopolnilno dejavnostjo. Gospodinja Ivanka – danes kremenita sedemdesetletnica in njen mož Daniel – pa sta se desetletja ukvarjala tudi z rejništvom. Sama imata enega sina, svoje domovanje in srce pa sta namenila kar tridesetim »ptičkom brez gnezda«. To je oddaja o Ljubezni o kateri Sv.Pavel pravi, da »vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane« (1 Kor.13.7).

New Swing Quartet za božič

Posnetek koncerta

TV SLO 2, v ponedeljek, 25.12. ob 17.40

Izbran izbor božičnih pesmi, vtkan v glasbeno raznovrsten, pester in v živo odpet repertoar, je odlika televizijske oddaje, ki jo legendarni New Swing Quartet poklanja slovenski javnosti. Glasbeno bogato vsebino pa bogatijo tudi avtorske priredbe, ki dopolnjujejo celovito zaokrožen glasbeni nastop z naslovom New Swing Quartet za božič.

Božična noč z Nino, Nuško in Majo

Božični koncert simfonikov RTV Slovenija

TV SLO 1, v ponedeljek, 25. 12. ob 22.05

Tradicionalni slavnostni božični koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je tokrat prežet z najlepšimi božičnimi melodijami slovenske in svetovne glasbene zakladnice v interpretaciji treh izjemnih pevskih solistk: Nuške Drašček, Nine Strnad in Maje Keuc - Amaye. Vodstvo koncerta je zaupano glasbenemu vodji in dirigentu Patriku Greblu, ki je za ta osrednji praznični koncert v glasbene priredbe stkal tudi sodelovanje članov Big Banda RTV Slovenija ter Otroškega in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija. Koncert je zabeležila produkcija TV Slovenija pod režijskim vodstvom Aljaža Bastiča.
Program: Čez tri gore, Miss you most at Christmastime, My Grown-up Christmas list, Belo nebo, The Christmas Song, Snežna noč, Zimska bosanova, Have yourself a merry little Christmas, You raise me up, Namesto koga roža cveti, Tell him, Adeste fideles (Hitite, Kristijani), Sveta je noč (Cantique de Noel), Kaj se vam zdi, pastirci vi, Glej zvezdice božje, White Christmas, All I want for Christmas in Sveta noč.

Pregled leta 2023

Pogovor o … 

Radio Ognjišče, v sredo, 27. 12., ob 17.00 

V zadnji letošnji oddaji se bomo ozrli nazaj, dogodek leta je bila gotovo avgustovska ujma, ki je prizadela številne kraje po državi. Državni zbor je sprejel zakon o obnovi, v oddaji pa boste slišali, kako bo vplival na vse prizadete. Kaj konkretno prinaša in kako bo stekla obnova, kako nadomestna gradnja, kako urejanje vodotokov v prihodnje? Sogovorniki bodo predvidoma na voljo tudi za vprašanja poslušalk in poslušalcev.

Razgibana pevska pot in zgledno družinsko življenje

Naš gost 

Radio Ognjišče, v soboto, 29. 12., ob 17.00 

Rafko Irgolič je zagotovo eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih pevcev slovenske zabavne glasbe. Le kdo ne pozna njegovih Moj črni konj, Sivi zidovi starega mesta, Pred mano je poletje, Čemu naš še živim, Dober dan, sonce, Domovina, Titanik. Marjan Bunič se bo z njim pogovarjal ob devetdesetletnici življenja in ne bosta se izognila niti grenkih izkušenj pevske poti.

Utrip iz Evropskega srečanja mladih v Ljubljani

Sledi večnosti 

Radio Slovenija Prvi, v soboto, 30. 12. ob 19.00

Ob koncu leta se bo v Ljubljani zbralo več kot 5 tisoč mladih, večinoma iz tujine, na 46. Evropskem srečanju mladih. Organizira ga skupnost Taizejskih redovnikov v sodelovanju s Katoliško cerkvijo, drugimi krščanskimi cerkvami in verskimi skupnostmi ter civilnimi organizacijami. Tovrstno srečanje mladim različnih krščanskih veroizpovedi prinaša bogato duhovno izkušnjo, možnost udeležbe na številnih delavnicah in nova poznanstva. Vsi gostje prenočujejo pri slovenskih družinah, ki so jim za teh nekaj dni odprle vrata svojih domov. Vsakovečerne molitve v dvorani Stožice so odprte za vse obiskovalec. Nataša Lang bo v oddaji Sledi večnosti zabeležila utrip med mladimi na Evropskem srečanju.

Staro leto je minulo …

Musica sacra

Radio Ars, v nedeljo 31.12. ob 9.25

Staro leto je minulo, novo leto pa prišlo … poje ena od slovenskih kolednic. Novega sicer še ni, je pa pred vrati, tokratna oddaja bo zato v znamenju teh dveh posebnih, že od nekdaj tudi malo skrivnostnih dni. Zakaj se nam je v tem letu zgodilo to in ono in kaj nam bo prineslo novo, mlado leto, se sprašujemo. To je tudi tematika kolednic, ljudskih pesmi, ki imajo pogosto nabožno vsebino, pa tudi skladb različnih glasbenih ustvarjalcev.

Praznovanje in pogovor s Karlom Gržanom

Silvestrski program

Exodus TV v nedeljo 31. 12. ob 21.00

Na Silvestrovo vabljeni v družbo dr. Karla Gržana in srčne glasbe za dušo. Pogovor bo tekel o prihodnosti, o Božjem načrtu in o načrtu Sovražnika v sedanjem svetu. Kaj lahko pričakujemo v 2024, tako lepega kot težkega? Veliko upanja boste prejeli v družbi Karla Gržana in Frenka Muzeka.

Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik

Dokumentarni film

TV SLO 1, v ponedeljek, 1. 1. ob 10.45

V novo leto bomo na Televiziji Slovenija ponovno vstopili v ritmu valčka. Ob 10.45 bo na sporedu premiera glasbenega dokumentarnega filma z naslovom Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik. Dunajski filharmoniki veljajo za enega najboljših orkestrov v svetovnem merilu, njegovi člani pa lahko postanejo le najboljši glasbeniki. To je leta 2014 uspelo kontrabasistu Iztoku Hrastniku (iz Stopc nad Laškim) in nato leta 2019 še violinistki Petri Kovačič (iz Tolmina). Glasbeni dokumentarni film v vizualno razgibanem slogu z dinamično režijo in montažo spremlja delo in življenje obeh slovenskih Dunajskih filharmonikov. Film prikazuje utrinke iz zakulisja snemanja Novoletnega koncerta z Dunaja in Poletnega koncerta iz Schönbrunna, oriše potek avdicije za orkester ter s posnetki predstavi lepote Dunaja.

Kako okrepiti odnose v družini?

Družinska kateheza 

Radio Ognjišče, v torek, 2. 1., ob 20.00 

Gostili bomo voditelja društva Družina in življenje Benjamina Siterja. Pogovarjali se bomo o izzivih, s katerimi se soočajo družine danes - o zunanjih napadih nanjo, pa tudi o naših notranjih težavah. Z nami pa bo tudi Mihaela Kastelec iz Skupnosti Emanuel, ki nam bo predstavila njihov način priprave na zakon.


Velikost ni pomembna

Francoska romantična komedija

Planet TV, v soboto, 23.12. ob 15.20

Režija: Laurent Tirard Igrajo: Jean Dujardin , Virginie Efira , Cedric Kahn

Diane je znana odvetnica, ki je že tri leta ločena. Nekega dne izgubi mobilnik ter po tem sprejema klice najditelja. To je Alexandre, očarljivi moški in pravi kavalir. Prek telefona se hitro ujameta in se odločita za srečanje naslednji dan. Toda ko Alexandre prispe, je Diane presenečena, ko ugotovi, da meri komaj 137 cm. Od tistega trenutka naprej skuša Diane preseči družbene predsodke in lastne strahove ter se prepustiti in uživati v svoji novi ljubezni.

Zadnji božič (Last Christmas)

Angleški film, 2019

POP TV v soboto, 23.12. ob 20.00

Režija: Paul Feig Igrajo: Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh, Emma Thompson, Lydia Leonard

Kate v trgovini z božičnimi okraski dela kot prodajalka, svojo službo pa, medtem ko mora biti oblečena v palčico in zvončkljati s škornji, sovraži. Njeno življenje je polno slabih odločitev in prav nič ji ne gre po maslu. Ko v njeno življenje vstopi Tom, se ji življenje obrne na glavo in zdi se preveč dober, da bi bil resničen. In ko se London pripravlja na enega najčudovitejših praznikov v letu - božič, se zdi, da jima bližina ni usojena. A včasih je treba pustiti, da sneg pade, kamor lahko, ter prisluhniti srcu … in treba je imeti upanje. Romantična komedija vključuje glasbo Georgea Michaela, tudi praznično klasiko, po kateri je film dobil naslov.

Kapa

Slovenski otroški film

TV SLO 1 v nedeljo, 24. 12. ob 21.00

Erik je devetletni deček, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu. Erik verjame, da sta se njegova starša poboljšala in njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Namesto tega je izžreban, da božič preživi pri dobrodelni premožni družini, ki ima sedemletno hčerko Lučko.Sredi noči Erik in Lučka v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu znajdeta na ulici. Začne se pustolovščina, ki bo obema prinesla izpolnitev želja, a ne tako kot sta pričakovala.

Preberite recenzijo filma Kapa (2022)

Rožinca: o duhovnem in kulturnem izročilu Benečije

Dokumentarni feljton

TV SLO 1, v torek, 26. 12. ob 21.40

Film predstavlja duhovno in kulturno izročilo Beneške Slovenije skozi intimno pripoved štirih pesnic Luise Battistig, Margherite Trusgnach, Andreine Trusgnach in Claudije Salamant, ki spregovorijo o svojem občutenju prostora, v katerem ustvarjajo.
V začetku avgusta, ko na gorskih pobočjih zacvetijo številne rože, je čas, ko dekleta in žene na pobočjih Matajurja v Beneški Sloveniji nabirajo rože in jih doma pletejo v velike šopke. Legenda pravi, da ko je bila Marija vzeta v nebo, se je na zemlji pojavil šopke cvetlic. Po večstoletni tradiciji ljudje pripravljajo »pušjace«, zanje pobirajo določene vrste cvetlic in zelišč, ki imajo terapevstko, magično in zaščitno moč.
Pobočja mogočne gore Velike Babe, kakor so imenovali Matajur, so Beneške Slovence izklesala v trdožive in vztrajne ljudi, ki pa nikoli niso zaklepali vrat pred siromakom. Takšne so tudi Luisa Battistig, Margherita Trusnach, Andreina Trusgnach in Claudia Salamant. Vse štiri so pesnice, ki moč za ustvarjanje in opisovanje svojih izkušenj nežnosti, empatije, materinstva in notranje moči, črpajo iz svojih prostorov.

Postojna

Mestne promenade

TV SLO 1 v sredo, 27.12. ob 17.15

Režiserka: Petra Hauc Avtor in voditelj: Andrej Doblehar

Danes se komajda zavedamo izjemnega pomena Postojne na furmanski poti med celino in obalo skozi t. i. Postojnska vrata. Tradicionalno prevozništvo je vplivalo na izgled in razvoj Postojne ter oblikovanje šeg in navad, ki jih poleti predstavijo na furmanskem prazniku. Postojna je v kasnejših obdobjih doživela vrsto sprememb, pogojenih zlasti s turizmom. Gostje z vsega sveta obiskujejo Postojnsko jamo in Predjamski grad, ki sodita med prvovrstne znamenitosti, zaradi česar smo ju tudi vključili v oddajo. Del lokalne zgodovine nam bosta predstavila direktorica Notranjskega muzeja Tina Poljšak in vodnik po Postojnski jami Roman Bogataj.



Visoka moda

Francoski film, 2021

TV SLO 1, v sredo, 27.12. ob 20.10

Režija: Sylvie Ohayon Igrajo: Lyna Khoudri, Nathalie Baye, Romain Brau, Clotilde Courau, Alexandrina Turcan

Komična drama. Ester zaključuje kariero v krojaškem ateljeju hiše Dior, ene najpomembnejših in najvplivnejših francoskih modnih znamk. Nekega dne ji neko dekle na podzemni izmakne torbico; a namesto da bi poklicala policijo, se Esther odloči, da za dekle – ime ji je Jade – poskrbi, saj v njej vidi priložnost, da svoje veščine, krojaško obrt in bogastvo prenese na nekoga drugega. Ali ji bo v vročičnem svetu mode uspelo usposobiti in ustrezno kultivirati Jade ter razviti njen potencial …?

Nalaganje
Nazaj na vrh