Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Kulturna dediščina

Veselo odrešenjsko sporočilo

Glinene jaslične podobe kartuzijana p. Wolfganga Koglerja

Novo
Kulturna dediščina

Veselo odrešenjsko sporočilo

Glinene jaslične podobe kartuzijana p. Wolfganga Koglerja

Fotomonografija umetniških jaslic pleterskega kartuzijana ob 800-letnici prvih (Frančiškovih) jaslic. Več
50,00€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Veselo odrešenjsko sporočilo
Veselo odrešenjsko sporočilo
50,00€

Lastnosti

Koda: 9789610410409
Avtor: Žan Koprivnik, ur.
Založba: Družina
Leto izdaje: 2023
Število strani: 216
Vezava: trda
ISBN: 978-961-04-1040-9

O izdelku

Ko se v dneh pred božičem mrzlično pripravljamo na ta velik praznik, bi se vsak moral vprašati: »Kako naj se najbolje pripravim na rojstvo Božjega slavljenca?« Zelo preprosta, a učinkovita priprava je postavitev jaslic.

Zakladnico slovenskega jasličarstva je pomembno obogatil pleterski kartuzijan p. Wolfgang Kogler (1913–1993), čigar delo je v tej monografiji predstavljeno s prispevki različnih avtorjev (Jože Ramovš, p. Janez Hollenstein, Franc Šuštar, Janez Žakelj, Milček Komelj, Zvone Pelko, Martin Kavčič) ter več kot 200 fotografijami (avtor Zvone Pelko).

V letu 2023 obhajamo tri obletnice mojstra glinenih stvaritev: 110 let rojstva, 60 let vrnitve v Pleterje, 30 let smrti.

O avtorju:

Wolfgang (Joseph) Kogler (1913–1993) je bil rojen v Eisenerzu v Avstriji. V duhovnika je bil posvečen v servitskem redu, leta 1937 pa je prišel v kartuzijo Pleterje, kjer je 8. decembra 1939 naredil večne obljube. Med drugo svetovno vojno je bil poklican v nemško vojsko, a ni postal vojak, temveč kaplan v svoji župniji. Od leta 1947 je deloval v kartuziji Hain v Düsseldorfu, leta 1963 pa se je vrnil v Pleterje, kjer je vse do smrti oblikoval glinene figure Odrešenikovega rojstva in Križanega.

Wolfgangova domovina, predvsem njegov rojstni kraj Steiermark, je središče jasličarske umetnosti in duhovnosti. Vseskozi je dihal in živel v jasličarskem okolju in s tem negoval otroško uboštvo v svojem srcu. Kot kartuzijan je dobil vse možnosti za razvoj svojega izrednega talenta, ki ga je združeval s samotarskim poklicem in življenjem v celici. Skrivnosti učlovečenja, od rojstva do križa, so bile središče njegove duhovnosti, ki se je ”materializirala” v izdelovanju glinenih jaslic in križev.

Podobni izdelek

Varuhi izročila
Kulturna dediščina
19,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh