Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božično drevo na Trgu sv. Petra pravzaprav s Češke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 12. 2013 / 06:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božično drevo na Trgu sv. Petra pravzaprav s Češke

Božično drevo na Trgu sv. Petra pravzaprav s Češke

60 let stara in 25 metrov visoka smreka je dar mesta Domazlice na zahodu Češke, nedaleč stran od nemške meje; drevo danes prispe v Rim.

Letošnje božično drevo na Trgu sv. Petra v Vatikanu prihaja s Češke in ne z Bavarske, kot smo pred časom že poročali. To je minuli torek pojasnila češka tiskovna agencija CTK. 60 let stara in 25 metrov visoka smreka je dar mesta Domazlice na zahodu Češke, posekana pa je bila v tamkajšnjem občinskem gozdu pri Folmavi, nedaleč stran od nemške meje.

Bližnje nemško obmejno mesto Waldmünchen in bavarska deželna vlada pa sta prevzela vse ostale stroške, začenši s prevozom drevesa, kot je pojasnil župan mesta Domazlice, Miroslav Mach. Organizacijo prevoza v Rim je prevzelo kulturno društvo iz mesta Waldmünchen, ki doma vsako leto priredi poletni spektakel v spomin na obleganje mesta leta 1742.

Waldmünchen namreč že ima izkušnje s prevozom božičnih dreves: leta 1984 so v Rim pripeljali prvo smreko iz bavarskih gozdov, le dve leti po tem, ko je običaj postavljanja božičnega drevesa na Trgu sv. Petra uvedel papež Janez Pavel II. Prvo božično drevo je Češka Vatikanu podarila leta 1999.

Minuli ponedeljek so v Waldmünchnu pričeli s prevozom smreke proti Vatikanu, 1.250 km dolgo pot do Rima pa naj bi zaključili danes. Pred odhodom je smreko blagoslovil tamkajšnji škof Rudolf Voderholzer. Jutri bo drevo s policijskim spremstvom prispelo v Vatikan, kjer ga bodo na trgu pred Petrovo baziliko postavili skupaj s 60 manjšimi drevesi.

Slovesno prižiganje lučk na smreki je predvideno v petek, 13. decembra, ko v Vatikanu pričakujejo tudi delegaciji s Češke in iz Nemčije. Že v sredo, 11. decembra, se bodo romarji iz obeh dežel udeležili splošne avdience s papežem Frančiškom.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh