Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Božja ljubezen združuje človeštvo v eno družino.'

Objava: 20. 04. 2009 / 08:09
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Božja ljubezen združuje človeštvo v eno družino.'

Papež Benedikt XVI. je včerajšnji dan preživel v svoji letni rezidenci v Castelgandolfu, kjer je v nagovoru pred opoldansko molitvijo Raduj se, kraljica nebeška romarjem spregovoril o Božjem usmiljenju in edinosti Cerkve. 'Usmiljena Božja ljubezen trdno združuje Cerkev in človeštvo povezuje v eno samo družino,' je povedal papež.

Sveti oče se je v nagovoru vsem vernikom zahvalil za iskrene želje, ki jih je prejel ob svojem rojstnem dnevu 16. aprila in ob obletnici izvolitve za papeža, ki jo je obhajal 19. aprila, ter za številna voščila ob velikonočnih praznikih. Povedal je, da se resnično nikoli ne počuti osamljenega, v prazničnih dneh pa se še posebej zaveda duhovne povezanosti v molitvi, ki se lahko izraža na tisoč različnih načinov.

Sveti oče je nadaljeval, da vsi katoličani, od njegovih sodelavcev v Rimski kuriji pa do župnij, ki so geografsko najbolj oddaljene, tvorimo eno družino in naj bi to tudi sami občutili, saj nas povezujejo enaki občutki kot prve krščanske skupnosti, o katerih smo poslušali v včerajšnjem berilu iz Apostolskih del: 'Množica teh, ki so sprejeli vero, je bila kakor eno srce in ena duša.' (Apd 4, 32).

Kot je pojasnil papež, je imela skupnost prvih kristjanov vstalega Kristusa za resnično središče in temelj svoje vere; v času Gospodovega trpljenja, ko so Jezusa prijeli in obsodili na smrt, pa so njegovi učenci zbežali, tako nas uči evangelij. Le Marija in žene, skupaj z apostolom Janezom, so ostal pri njem in ga spremili na Kalvarijo. In ko je vstal, je tistim, ki so mu sledili, podaril novo skupnost, močnejšo kot prej, nepremagljivo, saj ni temeljila na človeški moči temveč na Božjem usmiljenju. Vsi so občutili Kristusovo ljubezen in odpuščanje.

Še danes usmiljena Božja ljubezen trdno povezuje Cerkev in človeštvo združuje v eno družino; Božja ljubezen, ki prek Jezusovega križanja in vstajenja odpušča naše grehe in nas notranje obnavlja.

Takoj po nagovoru je sveti oče pozdravil pravoslavne kristjane, ki so po julijanskem koledarju Veliko noč obhajali na včerajšnjo nedeljo.

Romarjem pa je spregovoril še o konferenci Združenih narodov, ki se začenja danes v Ženevi, na kateri bodo razpravljali o leta 2001 sprejeti Durbanski deklaraciji proti rasizmu, rasnem razlikovanju, sovraštvu do tujcev in podobnim nestrpnostim. Dokument bo po potrebi posodobljen in prilagojen današnjim razmeram. Benedikt XVI. je izrazil svoje upanje, da bomo prek izobraževanja in pozitivnega zgleda končno uspeli premagati kakršnokoli obliko rasizma.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh