Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božjepotna cerkev Marije Zavetnice na Ptujski Gori bo razglašena za baziliko

Objava: 14. 05. 2010 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božjepotna cerkev Marije Zavetnice na Ptujski Gori bo razglašena za baziliko

Slovesna maša in razglasitev bo v nedeljo, 16. maja, ob 15. uri na Ptujski gori

V nedeljo, 16. maja, bo ob 15. uri na Ptujski Gori slovesna maša in razglasitev cerkve na Ptujski Gori za baziliko. Slovesnost bodo vodili apostolski nuncij v Republiki Sloveniji mons. Santos Abril y Castelló in slovenski škofje.

Sv. oče Benedikt XVI. je 8.decembra lani podpisal listino o razglasitvi božjepotne cerkve Marije Zavetnice na Ptujski Gori za baziliko. Slovesna razglasitev bo potekala v jubilejnem letu, saj izbor datuma sovpada s starodavnim izročilom, ko na Ptujski Gori obhajajo praznik posvetitve cerkve. Odslej se bo Marijina božjepotna in župnijska cerkev na Ptujski Gori imenovala bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori.

O začetku in o nastanku Ptujske Gore zgodovina skoraj popolnoma molči. Ohranila pa naj bi se listina, iz katere je moč razbrati, da je papež Bonifacij IX. v zadnjem desetletju 14. stoletja (1398) dovolil Ulriku IV. Walseejskemu postaviti cerkev na Ptujski Gori.

Cerkev naj bi bila končana v 20. letih 15. stoletja. Nekaj desetletij po končanju in opremi cerkve so začeli deželo ogrožati Turki in tako so ljudje postavili obzidje, da bi zavarovali cerkev pred uničenjem. Danes velja za najlepši slovenski gotski kulturni spomenik.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh