Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brazilija: že več kot pol milijona koronasmrti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 06. 2021 / 08:02
Oznake: Koronavirus, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 22:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brazilija: že več kot pol milijona koronasmrti

Brazilija: že več kot pol milijona koronasmrti

Minuli konec tedna so v katoliških cerkvah po vsej državi molili za žrtve epidemije.

Koronapokopališče v Manausu FOTO: Vatican Media

Brazilija je presegla število pol milijona smrti zaradi koronavirusne bolezni. Po predvidevanju virologov bo država ob trenutno več kot 2.000 novih žrtvah dnevno verjetno kmalu presegla Združene države Amerike, ki sicer zaenkrat še vedno beležijo rekordno število koronasmrti. Kot poroča avstrijski Kathpress, so se katoličani minuli konec tedna po vsej državi pod geslom »Vsako življenje šteje« v molitvi spomnili vseh koronažrtev. Brazilski predsednik Jair Messias Bolsonaro pa medtem nadaljuje svojo kampanjo proti koronacepivom.

Brazilski medicinski izvedenci so vznemirjeni zaradi visokega števila novih okužb: z 98.135 primeri znotraj 24 ur so minuli petek dosegli absoluten dnevni rekord. Potem ko je število smrti in okužb sredi letošnjega aprila malce usahnilo, zdaj znova strmo narašča. Za Brazilce je že skorajda običajno, da vsak dan umre okoli 2.000 ljudi. Zaradi počasne cepitvene kampanje – doslej je bilo v celoti cepljenih šele okoli 11 odstotkov odraslih – je težko napovedovati, kako se bo epidemija razvijala v prihodnje.

Po mnenju izvedencev je odgovornost za množične smrti na strani vlade predsednika Bolsonara. Predsednik je dolgo časa zanikal obstoj kakršnega koli virusa in država je bila povsem nepripravljena na hudo zdravstveno stisko. Pozneje je Bolsonaro zagovarjal tezo, da mora biti čim prej okužen čim večji del prebivalstva, da bi na ta način dosegli množično odpornost na virus. Predsednik ne verjame v cepiva in zaščitne ukrepe.

Parlamentarni preiskovalni odbor

Trenutno se parlamentarni preiskovalni odbor senata ukvarja z odzivom brazilske vlade na koronaepidemijo. Ob tem se je izkazalo, da je predsednik Bolsonaro sredi leta 2020 zavrnil več ponudb proizvajalca Biontech/Pfizer za več milijonov odmerkov koronacepiv. Šele od letošnjega marca si vlada resno prizadeva priskrbeti dovolj cepiva za državo.

Nekdanji minister za zdravje Eduardo Pazuello mora računati celo s pravnimi posledicami. Na odpoved oskrbe s kisikom za koronapaciente na območju Amazonije v letošnjem januarju se je vlada odzvala z dostavo neučinkovitih mešanic zdravil in s tem prebivalce Amazonije zlorabila kot preizkusne zajčke ter povzročila smrt več tisoč državljanov, kot odtlej neutrudno zatrjujejo številni kritiki.

Za žrtve koronavirusa so minuli konec tedna molili v cerkvah po vsej Braziliji. Spomniti je treba, so izpostavili pri Brazilski škofovski konferenci, kako pomembno je nošenje zaščitnih mask in upoštevanje zadostne medsebojne razdalje. Škofje želijo obenem vladi jasno sporočiti, da je treba nujno pospešiti cepitveno kampanjo v državi.


Nalaganje
Nazaj na vrh