Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez cerkva, križev ob poteh, brez kapelic in brez glasbe Bavarska ne bi bila Bavarska...

Objava: 31. 07. 2011 / 15:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Brez cerkva, križev ob poteh, brez kapelic in brez glasbe Bavarska ne bi bila Bavarska...

Ob šestdeseti obletnici mašniškega posvečenja je delegacija z Bavarske svetemu očetu v Castelgandolfu priredila slavnostni koncert.
Ob šestdeseti obletnici mašniškega posvečenja papeža Benedikta XVI. je delegacija iz bavarskega kraja Traunstein, kjer je Joseph Ratzinger 8. julija 1951 obhajal svojo novo mašo, svetemu očetu v letni apostolski palači v Castelgandolfu priredila slavnostni koncert. Ob tej priložnosti so mu izročili 'častni prstan' okrožja Traunstein. Med koncertom so različne folklorne skupine, manjši pihalni orkestri in stražmojstri izvajali tradicionalno bavarsko glasbo in plese. Sveti oče jih je po koncertu pozdravil ter se jim zahvalil za njihovo navzočnost, saj je tako Castelgandolfo po njihovi zaslugi postal majhna bavarska vas.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je papež svoj nagovor navezal na besede gospoda Steinmasla, ki ga je pozdravil v imenu delegacije. Dejal je: ‘Dragi gospod Steinmasl, o naši deželi ste govorili kot o 'blagoslovljeni deželi'. Po Stvarnikovi zaslugi je naša dežela res blagoslovljena, saj nam je dal gore, jezera, doline in gozdove. Hvaležni mu moramo biti, saj nam je zaupal tako dragoceni del zemlje. Toda naša dežela je resnično blagoslovljena zato, ker se je ljudi po veri dotaknila lepota stvarstva in dobrota Stvarnika. Iz tega dotika so ji bili sposobni vnesti poln sijaj ter da kaže Nanj. Kaj bi bila Bavarska brez čebulastih zvonikov, ki jih imajo naše cerkve, brez čudovitega baroka in veselja odrešenih, ki v njih odzvanja ali kaj bi bila brez naše glasbe? Brez cerkva, križev ob poteh ter brez kapelic Bavarska ne bi bila Bavarska, prav tako brez glasbe... Veselje, srčnost in dobrota pa rastejo v nas samo, če je nebo nad nami odprto, če se nas je dotaknila gotovost, da nas On ljubi, da je Bog dober in je za to dobro biti človek.’

Nalaganje
Nazaj na vrh