Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez dogovora med vlado in zdravniškimi sindikati

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 11. 2022 / 14:25
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2022 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brez dogovora med vlado in zdravniškimi sindikati
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Brez dogovora med vlado in zdravniškimi sindikati

Reprezentativni sindikati zdravnikov in zobozdravnikov in predstavniki vlade so se dopoldne sestali na odločilnih pogajanjih o zdravniških plačah. »Danes je vladna stran zaključila pogajanja s sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, brez jasnega epiloga,« je na popoldanski novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Po ministrovih besedah so pogajanja z zdravniškimi sindikati s tem zaključena, medtem ko jih bodo z ostalimi sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu nadaljevali in zaključili jutri. Vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič pa je po današnjem srečanju povedal, da bo o nadaljnjih dejavnostih bo v kratkem odločalo vodstvo sindikata. Po njegovih besedah stavka ni izključena.

Pogajanja, ki so potekala, so imela precej nihanj. »Danes zjutraj nam je Fides poslal njihov predlog, ki predvideva zvišanje plač vsem zdravnikom za pet plačnih razredov plus, in še za en dogovorjen plačni razred s 1. aprilom, torej dvig za šest razredov. Vladni predlog pred današnjimi pogajanji pa je bil, da dvigujemo plače selektivno,« pa je na konferenci povedal zdravstveni minister: »Morda je izraz dvig plače napačen, pogajanja so tekla za urgentni obliž na tisto, kar se je zgodilo lanskega novembra.«

Minister: Ponudba ostaja na mizi

Po njegovih besedah je vlada predlagala 4+1, torej dvig plač za skupno pet razredov za vse zdravnike do skupine zdravnikov v 57. plačnem razredu. Tem je vlada ponudila odpravo plačnega stropa s 1. aprilom 2023, en razred več - kar je že bilo dogovorjeno - ter še dodatni razred, skupno torej dva plačna razreda povišanja.

Sindikat Fides se z vladnim predlogom ni strinjal. »Vlada je pojasnila, da smo s tem znotraj okvirja mase plač, ki je trenutno na razpolago, da popravimo nesorazmerja od novembra lani. Ta ponudba 4+1 in 1+1 ostaja na mizi,« je zagotovil minister na novinarski konferenci.

Stavka zdravnikov ni izključena

Zemljič je po zaključku pogajanj povedal, da šokirani nad dogodki zadnjega tedna. Na podlagi novih izračunov finančnega učinka vladnega predloga, ki ga je sindikatom posredovala vlada, v Fidesu pripravili protipredlog, je poročala STA. Ta je predvideval povišanje plač izkušenim zdravnikom za 12 odstotkov, a to danes ni bilo na mizi: »Edini problem so prepoznali pri preskoku iz specializanta v specialista, kjer so ponudbo izboljšali za en plačni razred.«

Članstvo Fidesa je sicer danes pričakovalo dogovor. Ker do njega ni prišlo, bo glavni odbor odločal o nadaljnjih korakih. Fides se je sicer oktobra ob podpisu sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki predvideva oblikovanje ločenega plačnega sistema javnega sektorja, zavezal, da v zvezi s tem vprašanjem ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti. A ta sporazum ne vključuje pogajanj o plačah. Stavka zdravnikov tako ni izključena.

Plače zdravnikov bi se dvignile za petino

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po današnjih pogajanjih povedala, da se od junija pogajajo »zelo jasno in odkrito« in dodala, da imajo zdravniški sindikati na mizi zvišanje plač, osnovne plače pa se dvigujejo za 20 odstotkov. »Predlagamo dvig od dva do pet plačnih razredov, kar ni zanemarljivo.« Poudarila je, da je najbolj pomembno, da želijo v osredje postaviti mlade zdravnike. »Dejansko je treba njih nujno nasloviti, tudi za to, da ohranimo javno zdravstvo.«

O domnevnih grožnjah ministra

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so ministru Bešiču Loredanu v teh dneh očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Minister naj bi mu med drugim dejal da ima »ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides«.

Predsednik vlade Robert Golob se je o teh očitkih pogovoril z ministrom. Po navedbah STA ga je Bešič Loredan obvestil, da je imel več razgovorov, »dobesedno zasebnih razgovorov« z različnimi zdravniki in da so mu v enem od teh razgovorov »čustva prevladala nad besedami«. »Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale,« je dodal Golob.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva čakajo na sredina pogajanja

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je ocenila, da danes ni šlo za pogajanja v pravem pomenu beseda, čeprav je vlada podala približevalni protipredlog. V sindikatu na predlog vlade gledajo kot na celoto znotraj zdravstva, zato se danes do predloga še niso mogli opredeliti. Počakali bodo na sredina pogajanja vladne strani in reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva.


Nalaganje
Nazaj na vrh