Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravniška stavka preklicana, vlada in sindikat za oblikovanje ločenega plačnega stebra v zdravstvu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 19. 10. 2022 / 16:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravniška stavka preklicana, vlada in sindikat za oblikovanje ločenega plačnega stebra v zdravstvu
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predstavnik sindikata Fides Gregor Zemljič sta podpisla stavkovni sporazum. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Zdravniška stavka preklicana, vlada in sindikat za oblikovanje ločenega plačnega stebra v zdravstvu

Vlada ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sta danes podpisala sporazum, ki vsaj za nekaj mesecev odlaga možnost zdravniške stavke. Sporazum predvideva, da si bodo vlada in sindikati prizadevali za oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra, ki pa bo ostal del plačnega sistema javnega sektorja.

Za danes napovedane stavke zdravnikov ni bilo. Vse do zadnjega je sicer ostalo skrivnost, o čem se vlada ter predstavniki zdravnikov sploh pogajajo. Po mnenju ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so sicer danes sklenili zgodovinski sporazum, ki pomeni začetek prepotrebnih in nujnih sprememb v zdravstvenem sistemu".

Dogovora še ni

Kot je bilo razumeti pred pogajanji, je bil za zdravnike jedro spora predvsem sistem plač, zaradi česar so sami želeli doseči izstop zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja. Vlada se z njihovo namero ni strinjala. Obenem pa je aktualni zdravstveni minister Bešič Loredan večkrat obtožil prejšnjo vlado, da je s pomočjo svojih rešitev v sistemu povzročila nove anomalije, saj sta bila po trenutnem dogovoru zdravnik in zobozdravnik kot nosilca zdravstvene dejavnosti plačana manj kot drugi.

Vlada se je s sporazumom tako zavezala, da bo v okviru plačnega sistema javnega sektorja do 1. aprila 2023 oblikovala ločen plačni zdravstveni steber in ga do 30. junija vložila v zakonodajni postopek.

Zdravniške stavke (vsaj devet mesecev) ne bo

Ob tem se je sindikat zavezal, da vsaj do poteka omenjenih rokov ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti. Zdravniki tako vsaj do septembra 2023 skoraj zagotovo ne bodo stavkali. Če pa se bodo zanjo potem odločili, jim bo vlada za čas stavke morala zagotoviti nadomestilo plače.

Minister za zdravje Loredan se je zdravnikom danes zahvalil, da razumejo celovito sliko in razmere v zdravstvu ter dodal, da si na na ministrstvu prizadevajo za celovite spremembe zdravstvenega sistema, ki bodo v korist bolnikov.

Kot je ob današnjem podpisu povedal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič, zdravniški sindikat Fides na potrebne spremembe opozarja že vrsto let, vendar je pri tem pogosto naletel na gluha ušesa. Kot je pojasnil, bo pot do teh skupna, veliko rešitev pa so že pripravili.

Kot je ob koncu poudaril minister, je cilj prenovljeni plačni sistem, v katerem bi obstajala možnost posebnih plačnih stebrov tudi za druge dejavnosti. Toda na način, da se enotni sistem ne ruši.

Pogajanja s Fidesom se bodo kljub preklicu stavke nadaljevala že prihodnji teden, vlada pa mora v skladu z dogovorom do prvega aprila pripraviti nabor ukrepov, s katerimi bo začela odpravljati anomalije zdravstvenega sistema.

Nalaganje
Nazaj na vrh