Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezdomec Willy pokopan v srcu Vatikana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 02. 2015 / 14:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Brezdomec Willy pokopan v srcu Vatikana

»Bil je bogat človek z veliko vero.«

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil vest o pogrebu brezdomca na pokopališču Nemškega kolegija na ozemlju Vatikanske države. Willy je bil brezdomec flamskega porekla. Njegova natančna starost ni znana, dočakal naj bi okoli 80 let. Umrl je 12. decembra lani, 9. januarja letos pa so ga pokopali na pokopališču Nemškega kolegija.



Willy je bil na območju Vatikana za mnoge znan obraz. Vsak dan se je udeležil svete maše v vatikanski župniji sv. Ane, dneve in noči pa je preživljal na ulicah okoli Trga sv. Petra. Župnik pri sv. Ani v Vatikanu, Bruno Silvestrini, je jaslice ob lanskem božiču posvetil Willyju in je med pastirje postavil tudi figuro brezdomca. Willy je rad molil, bil je dobrega srca, vsako jutro se je udeležil svete maše pri sv. Ani in v klopi je vedno sedel na istem mestu.

»Več kot 25 let je obiskoval sedmo mašo«, je za vatikanski radio povedal župnik Silvestrini in pojasnil, zakaj je želel k jaslicam postaviti tudi figuro brezdomca. »Bil je zelo, zelo odprte narave in je imel veliko prijateljev. Pogosto se je pogovarjal z mladimi, pripovedoval jim je o Gospodu, o papežu, vabil jih je k obhajanju evharistije. Bil je bogat človek, z veliko vero«, je dejal župnik pri sv. Ani in dodal, kako so Willyju ob določenih dnevih hrano prinašali vatikanski prelati.

Nato ga ni bilo več videti in posledično je zaokrožila vest o njegovi smrti. Kot pojasnjuje župnik Silvestrini, še nikoli ni toliko ljudi trkalo na njegova vrata in spraševalo, kdaj bo pogreb in na kakšen način lahko pomagajo ohranjati spomin na Willyja … Willy nikoli ni ničesar prosil, on je navadno začenjal pogovor in preko vprašanj o veri predlagal duhovno pot svojim sogovornikom.

Willy je umrl v Bolnišnici Svetega Duha, kamor ga je nekega hladnega decembrskega večera pripeljalo rešilno vozilo. Zaradi mraza je izgubil zavest, mimoidoči pa so poklicali pomoč. Umrl je 12. decembra, vendar je njegovo truplo ostalo v mrtvašnici, ker ga nihče ni mogel identificirati. Ko so ljudje, ki so ga bili vajeni srečevati na ulici, opazili njegovo odsotnost in ga začeli iskati, jih je sled pripeljala v bolnišnico na bregu reke Tibere.

Stroške pogreba je krila neka nemška družina, pogrebno mašo so obhajali v kapeli Nemškega kolegija, Willy pa je pokopan na starem nemškem pokopališču na ozemlju Vatikanske države.

Vir: Radio Vatican

Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh