Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezmejno o sedanjem času

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 03. 2016 / 09:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brezmejno o sedanjem času

Brezmejno o sedanjem času

V ponedeljek, 14. marca, je bilo v Galeriji Družina odprtje likovne razstave z naslovom Brezmejno (Sinirsiz – Boundless).

Likovni projekt Brezmejno (Sinirsiz – Boundless) je zasnoval akademski slikar Ahmet Özel iz Istanbula, da bi povezal umetnike različnih evropskih narodov po raznih mestih v enotnem razstavnem prostoru v skladu s svojo lastno mislijo, da je »največja moč, ki oblikuje današnji čas, brez dvoma komunikacija«. Začel se je leta 2009 v Istanbulu.

Kustos slovenskega projekta je Mario Berdič, ki je povedal, da so na tokratni razstavi pečat pustili migrantska kriza in terorizem. Tako lahko na slikah vidimo motive prečkanja ceste, morja, uničevanja, medijev, politike, mejnega prehoda, ograje, tujcev, ženske …). Na več slikah so ponazorjeni tudi življenje in smrt ter povezava med nebom in zemljo.


Kustos razstave v Galeriji Družina Mario Berdič

Izbrani motivi brezmejnost v sedanjosti postavljajo pod vprašaj, je opozoril Mario Berdič. Na to kaže tudi dejstvo, da je bila slika ruskega umetnika zasežena na carini, isto se je v Rusiji zgodilo slovenski slikarki Lučki Šparovec, ki je sodelovala pri prvem projektu. »Samo umetnost povsod in vsakomur prinese mir in dobro sporočilo,«je na odprtju dodal slikar Ahmet Özel.


Akademski slikar Ahmet Özel

Z njim se je strinjala turška veleposlanica Serra Kaleli, ki je razstavo odprla. Na odprtju so bili še nekateri veleposlaniki držav, iz katerih prihajajo sodelujoči umetniki. Večer je popestril kvartet rogov iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.


Veleposlanica Turčije v Sloveniji Serra Kaleli

Sodelujoči umetniki

Na razstavi sodelujejo Igor Banfi, Apolonija Simon, Matej Pečnikar, Anka Krašna, Lucija Stramec, Irena Orel, Tina Konec iz Slovenije, Ahmet Özel in Müfit Işler iz Turčije, Aleksandr Belugin iz Rusije, Svetlana Elantseva Southorn in Helen Svetlana Williams iz Velike Britanije, Svetlozar Nedlev iz Bolgarije, Christine Kertz, Theresia Fauland-Nerat in Florinda Ke Sophie iz Avstrije ter Smiljana Šafarić, Gordana Kovačić Macolić in Slaven Macolić iz Hrvaške.



Foto: Tatjana Splichal

Video odprtja razstave:








Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh