Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanci se spominjajo žrtev prve svetovne vojne

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 11. 11. 2021 / 16:52
Oznake: Družba, Svet, Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanci se spominjajo žrtev prve svetovne vojne
Tradicionalni simbol spomina na žrtve vojn je makov cvet FOTO: Vatican Media

Britanci se spominjajo žrtev prve svetovne vojne

V Veliki Britaniji so se ob današnji 103. obletnici konca prve svetovne vojne poklonili vsem žrtvam vojne z dvema minutama molka, Camilla, vojvodinja Cornwallska, pa je na Polju spomina pred Westminstrsko opatijo med mak položila križ.

Tradicionalni simbol spomina je makov cvet, ki si ga ljudje ves mesec november v različnih oblikah pripenjajo na oblačila in v znak spoštovanja polagajo vence iz makovih cvetov iz papirja in drugih materialov. Kot poroča STA, se je vojvodinja Camilla, ki je na spominskih slovesnostih zastopala kraljevo družino, udeležila tudi odprtja 93. spominskega polja, ki bo javnosti na voljo do 21. novembra. Žrtvam se je ob 11. uri, ko je začelo veljati 11. novembra 1918 sklenjeno premirje, poklonila z dvema minutama molka.

Ob enajsti uri enajstega dne enajstega meseca je orožje utihnilo. Kot tedaj se jih bomo tudi danes spominjali.

Predsednik britanske vlade Boris Johnson je na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Ob enajsti uri enajstega dne enajstega meseca je orožje utihnilo. Kot tedaj se jih bomo tudi danes spominjali.«

FOTO: Vatican Media

Z edinburškega gradu je bil izstreljen en sam strel, ko so se tamkajšnji predstavniki območne vlade pridružili pripadnikom oboroženih sil, ki so položili vence k Scottovemu spomeniku. Z molkom so se vojnim žrtvam poklonili tudi na več drugih mestih v Veliki Britaniji, v nacionalnem spominskem arboretumu v Staffordshiru pa so obhajali spominsko bogoslužje.

Žrtev so se z dvema minutama molka spomnili tudi udeleženci podnebne konference COP26 v Glasgowu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh