Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanec že 16-krat osvojil Mount Everest

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 17. 05. 2022 / 12:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 15:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanec že 16-krat osvojil Mount Everest
Prvi vzponi so začeli leta 1921, ko se je na goro odpravila prva odprava. FOTO: Wikipedia

Britanec že 16-krat osvojil Mount Everest

Britanski in gorski vodnik Kenton Cool je v nedeljo že šestnajstič stopil na najvišjo goro sveta, je potrdil nepalski uradnik Khim Lal Gautam v baznem taboru osemtisočaka. Njegova naloga je dokumentirati vzpone.

Britanec se je na Mount Everest povzpel pogosteje kot kdorkoli drug, ki ni nepalski šerpa, je povedala alpinistka Billi Bierling iz ekspedicijskega arhiva Himalayan Database.

Po nesreči ni obupal

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so Coolu po gorniški nesreči povedali, da verjetno nikoli več ne bo mogel hoditi brez palice, poroča britanska tiskovna agencija PA. Tudi po operacijah in terapijah ima še vedno kronične bolečine, vendar ga to ni ustavilo, saj je njegova ljubezen do gor prevelika.

Rekordni vzpon Nepalca 

Pred kratkim pa je Nepalec z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov za največ vzponov na Everest izboljšal svoj lastni rekord. Nepalski gorski vodnik Kami Rita Sherpa se je v tej sezoni že 26. povzpel na najvišjo goro sveta, poroča STA.

To pomlad je nepalsko ministerstvo za turizem izdalo dovoljenje za vzpon že več kot 300 alpinistom. Tujci morajo za vzpon na goro plačati več kot 10.000 evrov. Šerpe gorski vodniki, nosači in kuharji se lahko povzpnejo brezplačno.

Prva slovenska zakonca na vrhu sveta

Večkrat sta se na Mount Everest povspela tudi slovenska alpinista Marija in Andrej Štremfelj. Bila sta prva zakonca, ki sta skupaj prišla do vrha. Andrej je prvič obiskal goro že leta 1979 skupaj z Nejcem Zaplotnikom. Osvojila sta ga kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana. Enajst let kasneje pa se mu je pridružila še žena. Marija je na Mount Everest stopila kot 13. ženska v zgodovini in kot do zdaj edina Slovenka. 

Svoje doživetje sta opisala tudi v knjigi z naslovom Objem na vrhu sveta. Pred kratkim sta bila gosta v oddaji Reflektor, v kateri sta spregovorila tudi o tem, kako sta rasla kot par in v osebnem odnosu z Bogom.


Kupi v trgovini

Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma
Zgodovina
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh