Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Britanskemu monarhu naj bo dovoljena poroka s katoličanom'

Objava: 18. 10. 2011 / 06:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Britanskemu monarhu naj bo dovoljena poroka s katoličanom'

Britanski premier Cameron nasprotuje ostrim predpisom monarhije, strinja pa se z določilom, da katoličan ne sme prevzeti prestolonasledstva.

Angleški kralj oziroma kraljica naj bi se smela poročiti tudi s pripadnikom katoliške vere, je svojo željo nedavno izrazil predsednik britanske vlade David Cameron. Kot so minuli teden poročali britanski mediji, je Cameron poslal predlog vsem petnajstim vladam držav članic Commonwealtha, v katerem je izrazil že omenjeno željo. Za sprejetje predloga je potrebno soglasje vseh članic skupnosti držav.

V poročanju medijev je še moč zaslediti, da naj bi bila prepoved poroke s katoličanom 'zgodovinska anomalija', ki pravzaprav ni utemeljena. Tako imenovani 'The Act of Settlement', zakon iz leta 1701, predpisuje, da prestolonaslednik izgubi svojo pravico do nasledstva, 'če neguje stike s katoliško Cerkvijo ali z njenim sedežem v Rimu, če priznava papeško vero ali če se poroči s papistom'.

Predlog britanskega premierja pa še naprej izključuje možnost, da bi katoličan prevzel britanski prestol, saj je britanski monarh obenem tudi svetovni poglavar anglikanske državne Cerkve. Anglikanska Cerkev, 'The Church of England', sama nasprotuje tolikšni sprostitvi predpisov tudi z argumentom, da bi bilo to v nasprotju s katoliškim cerkvenim pravom. Ta od katoliškega zakonca v mešanem zakonu zahteva, naj si prizadeva za katoliški krst in vzgojo potomcev. To bi potencialno lahko pripeljalo do položaja, da bi na čelo anglikanske državne Cerkve prišel katoliški monarh. Kot poglavar anglikanske Cerkve bi moral katoličan formalno imenovati tudi anglikanske škofe.

Vladni predlog glede kraljevega nasledstva predvideva tudi enakopravno prestolonasledstvo tako za hčere kot tudi sinove britanskega monarha. Po navedbah medijev je v predlogu spremembe zakona zapisano, da si 'za enakopravnost spolov prizadevamo na vseh drugih življenjskih področjih'. Popolnoma neustrezno je, da ravno kriteriji za najvišji položaj v državi dajejo prednost moškim.

Razprava o prepovedi poroke s katoličanom za britanske prestolonaslednike se je pripravljala že več let. Prejšnja vlada ministrskega predsednika laburista Gordona Browna je predlog za spremembo zakona predstavila že leta 2008, pred premierjem Cameronom pa je zadnji tovrstni predlog januarja 2009 predstavil liberalno-demokratski poslanec Evan Harris.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh