Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski jezuiti prodali Evangelij iz 7. stoletja za devet milijonov funtov

Objava: 09. 08. 2011 / 08:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski jezuiti prodali Evangelij iz 7. stoletja za devet milijonov funtov

S prodajo anglosaksonskega rokopisa iz poznega sedmega stoletja naj bi britanski jezuiti pridobili sredstva za obnovo cerkve sv. Petra v župniji Stonyhurst in za finančno podporo jezuitskih izobraževalnih ustanov.

Britanska provinca Družbe Jezusove je Britanski knjižnici prodala Evangelij sv. Cuthberta za devet milijonov britanskih funtov (okoli 10.350.000 evrov). Knjiga je bila ob koncu sedmega stoletja položena v grobnico sv. Cuthberta. Kot je dejal tiskovni predstavnik jezuitske province, so bili britanski jezuiti počaščeni, da so smeli imeti omenjeni Evangelij v lasti skoraj dvestopetdeset let. Zdaj, ko so se znotraj reda povečale potrebe po finančnih sredstvih, so se v provinci odločili za prodajo dragocene knjige.

Evangelij sv. Cuthberta velja za najstarejšo, v prvotnem stanju izvrstno ohranjeno knjigo, izdelano v Evropi. S prodajo anglosaksonskega rokopisa iz poznega sedmega stoletja naj bi britanski jezuiti pridobili sredstva za obnovo cerkve sv. Petra, svetišča iz 19. stoletja v župniji Stonyhurst, za finančno podporo jezuitskih izobraževalnih ustanov v Londonu in Glasgowu, in za ustanovitev jezuitske šole v Afriki.

Dragocena knjižica v velikosti žepne knjige je latinski prevod Evangelija po Janezu, odkrili pa so jo leta 1104, ko so odprli grob sv. Cuthberta, škofa na otoku Lindisfarne. Izvedenci domnevajo, da je bil rokopis v grob položen okoli deset let po škofovi smrti leta 687. Rokopis naj bi bil po mnenju strokovnjakov delo menihov v samostanu Wearmouth-Jarrow na severovzhodu Anglije. Krsto sv. Cuthberta so z otoka Lindisfarne prenesli v Durham, ko so se otoški prebivalci umikali pred napadi vikingov. Njegov grob v Durhamu je postal priljubljen romarski cilj.

Po navedbah jezuitov bo Britanska knjižnica zagotovila, da bo rokopis dostopen svetovni javnosti tako za oglede v živo kot tudi na svetovnem spletu. V knjižnici, ki je imela rokopis v izposoji že od leta 1979, bo razstavljen skupaj z drugimi zakladi krščanstva in anglosaksonske ter keltske umetnosti. Evangelij sv. Cuthberta so v Britanski knjižnici opisali kot ‘izvrstno ohranjeno knjižico, vezano v rdeče usnje’.

Povezave: http://www.catholicherald.co.uk/news/2011/08/04/jesuits-sell-ancient-gospel-to-british-library-for-9-million/

Fotografija: British Library

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh