Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski kardinal O'Brien priznal spolno nadlegovanje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 03. 2013 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski kardinal O'Brien priznal spolno nadlegovanje

Javno opravičilo za prestopke v osemdesetih letih prejšnjega stoletja; »Bila so obdobja, v katerih je moje spolno vedenje padlo pod pričakovana merila.«

Škotski kardinal Keith O'Brien, ki je sredi februarja papežu Benediktu XVI. ponudil svoj odstop, je priznal svoje nemoralno vedenje izpred tridesetih let. Njegovo spolno vedenje je takrat 'padlo pod pričakovana merila', je kardinal O'Brien pojasnil v izjavi za javnost, ki so jo objavili na spletni strani katoliške Cerkve na Škotskem. S tem se je kardinal odzval na očitke, da se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja 'na neprimeren način približal' nekaterim tamkajšnjim semeniščnikom.


Prejšnji ponedeljek se je O'Brien tik pred izpolnjenim 75 letom življenja umaknil z vodilnega položaja v edinburški nadškofiji. Obenem je odpovedal svojo udeležbo na konklavu, saj po lastnih navedbah ni želel medijske pozornosti v Vatikanu preusmerjati nase, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. Kardinal O'Brien bi bil edini britanski kardinal na tokratnih papeških volitvah.

»V pretekih dneh so se v javnosti pojavile določene obtožbe na moj račun«, je zapisano v kardinalovi izjavi. »Njihov anonimni in nespecifični značaj me je najprej napeljal k temu, da sem vse skupaj zanikal. Zdaj pa bi rad izkoristil priložnost in priznal, da so bila obdobja, v katerih je moje spolno vedenje padlo pod merila, ki bi jih bilo pričakovati od duhovnika, nadškofa in kardinala.«

Kardinal O'Brien je vse osebe, ki jih jih je prizadel, pa tudi katoliško Cerkev in celoten škotski narod prosil iskrenega odpuščanja. Napovedal je, da bo preostanek svojega življenja preživel umaknjen iz javnosti. »V javnem življenju katoliške Cerkve na Škotskem ne bom več igral nikakršne vloge«, je kardinal preko svoje izjave na spletni strani obvestil tamkajšnjo javnost.

Vatikan je O'Brienov odstop oznanil istočasno kot edinburška nadškofija, kot razlog pa so navedli kardinalovo dopolnjeno starost 75 let. Benedikt XVI. naj bi odstopno izjavo sprejel že 18. februarja letos; O'Brien bo 75. rojstni dan praznoval 17. marca.

Po navedbah britanskih medijev so se trije dejavni in en nekdanji duhovnik edinburške nadškofije v tednu pred 11. februarjem, ko je Benedikt XVI. napovedal svoj odstop, s svojimi očitki obrnili na apostolskega nuncija na Škotskem. Zaradi napovedanega papeževega odstopa so se odločili stvar predstaviti tudi v javnosti. Britanski mediji so obtožbe proti kardinalu objavili 23. februarja. Dva dni kasneje je O'Brien napovedal umik z vrha edinburške nadškofije in odpovedal svojo udeležbo na konklavu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh