Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski kardinal: utopljeni migranti nas pozivajo k dejanjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 11. 2021 / 13:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanski kardinal: utopljeni migranti nas pozivajo k dejanjem
Obala v francoskem Wimereuxu po begunski tragediji FOTO: Vatican Media

Britanski kardinal: utopljeni migranti nas pozivajo k dejanjem

Po smrtni nesreči čolna z migranti v Rokavskem prelivu je britanski kardinal Vincent Nichols izrazil zahtavo po takojšnjem ukrepanju.

»Grozljiva izguba tolikih življenj v vodah Rokavskega preliva je tragičen poziv k dejanjem,« je nadškof v londonskem Westminstru zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dogodek po besedah predsednika Škofovske konference Anglije in Walesa »grafično ponazarja tako neusmiljeno zlo trgovcev z ljudmi kot obup tistih, ki želijo pobegniti pred revščino, spori ali preganjanjem v iskanju boljšega življenja«. Kardinal poziva mednarodno skupnost, naj ustvari varne poti za begunce in si po vsem svetu še bolj prizadeva za odpravo vzrokov revščine.

Tragedija v Rokavskem prelivu grafično ponazarja tako neusmiljeno zlo trgovcev z ljudmi kot obup tistih, ki želijo pobegniti pred revščino, spori ali preganjanjem v iskanju boljšega življenja.

Minulo sredo je v brodolomu v Rokavskem prelivu življenje izgubilo najmanj 27 migrantov, ki so želeli iz Francije priti v Veliko Britanijo. Med njimi je bilo tudi sedem žensk in trije otroci. Čoln je na poti iz Francije zgrešil pravo smer proti južni obali Anglije.

Britanski kardinal Vincent Nichols FOTO: arhiv Družine

Tudi francoski škofje so izrazili globoko žalost zaradi omenjene nesreče. »Znova želimo zagotoviti svojo navzočnost in izraziti pripravljenost, da te otroke, žene in može podpremo in sprejmemo v svojo sredo,« so v skupni izjavi za javnost zapisali škofje severnofrancoskih škofij Lille, Arras in Cambrai. Begunsko vprašanje je sicer izredno kompleksno, toda Evropska unija ima potrebna sredstva, da se s temi izzivi sooči in ob tem v središče razprave postavi človekovo dostojanstvo, menijo francoski škofje.

Nalaganje
Nazaj na vrh