Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski parlament za prepoved splava na podlagi spola

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 11. 2014 / 08:09
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanski parlament za prepoved splava na podlagi spola

Britanski parlament za prepoved splava na podlagi spola

Parlamentarci so se odzvali na ostro kritiko nenatančnega besedila obstoječega zakona.

Spodnji dom britanskega parlamenta je minuli torek z veliko večino izglasoval prepoved opravljanja splava na podlagi spola zarodka. Kot je poročal britanski časnik Daily Telegraph, so poslanci prepoved podprli v prvem branju s 181 glasovi proti enemu.



Pobudo za glasovanje je dala konservativna poslanka Fiona Bruce, ki poudarja, da pri tem ne gre za spremembo zakonodaje o splavu iz leta 1967, temveč zgolj za natančnejšo določitev nekaterih členov. Drugo branje je predvideno za mesec januar. Zaradi volitev v prihodnji pomladi po mnenju opazovalcev zakonska reforma prej najverjetneje ne bo pravnomočna. Ob ustrezni podpori pa bi jo po volitvah lahko znova obravnavali v parlamentu.

Oktobra lani je angleško in valižansko pravosodje v nekem zapisu splav na podlagi spola označilo kot zakonit. V ozadju je bil primer dveh zdravnikov, ki sta na britanskih klinikah opravljala umetne prekinitve nosečnosti glede na spol zarodka. Vodja pravosodja, Keir Starmer, je ugotovil, da trenutna zakonodaja »izrecno ne prepoveduje splava zarodka na podlagi napačnega spola«, zato omenjena zdravnika nista bila kazensko preganjana.

Katoliška škofovska konferenca Anglije in Walesa je po tej odločitvi v luči zaščite življenja zahtevala natančnejšo določitev zakona. Lobistična organizacija Christian Legal Centre se je na Starmerjevo razsodbo ostro odzvala in jo označila kot »napako, ki jo obsoja večina Angležev«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh