Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski romarji po deželi nosijo križ v naravni velikosti

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 26. 03. 2013 / 17:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski romarji po deželi nosijo križ v naravni velikosti

V velikem tednu s križem romajo proti zgodovinskemu narodnemu svetišču.

Okoli 250 britanskih romarjev vseh starosti v velikem tednu pomaga nositi lesen križ v naravni velikosti proti zgodovinskemu romarskemu središču na Otoku, svetišču Naše Gospe iz Walsinghama.

“Ko hodimo po ulicah in nosimo križ, nas vidi na tisoče mimoidočih. Prizor jih opozarja na bistvo posta in velikonočnih praznikov”, pojasnjuje koordinatorica ‘Študentskega križa’, Angela Joyce. Romarji so razdeljeni v enajst skupin, po šest skupaj pa jih bo v velikem tednu preromalo tudi do dvesto kilometrov. Mladi noči preživijo v cerkvah in domovih vaških skupnosti. Dve drugi skupini bosta romali krajši čas, ostale skupine, v katerih so tudi mlade družine, pa se romanju pridružujejo na krajših razdaljah.

Iz mest Colchester, Epping, Oxford, Kettering, Leicester in Keyworth Notts se bo romanje zaključilo v svetišču Naše Gospe iz Walsinghama v pokrajini Norfolk, kjer je bilo osrednje romarsko središče srednjega veka. V Walsinghamu naj bi se neki pobožni Angležinji leta 1061 prikazala Devica Marija in do reformacije v 16. stoletju je bil to eden izmed največjih romarskih ciljev v katoliški Cerkvi. Krajevno obujanje zanimanja v 19. stoletju je poživilo priljubljenost Marijinega svetišča.

Joyceva sodobno romanje v letošnjem letu opisuje kot ‘priložnost, da se osredotočimo na bistvene stvari v življenju’. “Življenje ni preprosto, in tudi ni mišljeno, da bi bilo preprosto. Vsak mora nositi svoj križ, prenašati svoje breme. Križ nas spominja na to, kako ni potrebe, da vse nosimo sami. Kristus je nosil križ, zato da mi lahko živimo.” Joyceva romanje vidi kot “zlato priložnost, da svojo glavo malce spravim iz službe in vsakodnevnega življenja ter da razmislim o svojem življenju in duhovnosti”.

“Brez kakršnih koli drugih obveznosti, edino potrebno je le prestavljati eno nogo pred drugo in nadaljevati pot, to pomeni, da se lahko od časa do časa tudi malce ustavimo, se družimo z ostalimi romarji in, kar je najpomembneje, z Bogom”, ugotavlja Joyceva. “Ogromno časa je na razpolago za razmišljanje in molitev.”

Kot še pove, so romarji v teh letih postali kot njena ‘družina’, saj se z mnogimi večkrat sreča, na srečanjih pa si delijo izkušnje, ki še utrjujejo njihovo prijateljstvo. Romanje križa velja za eno najstarejših vsakoletnih romanj v Veliki Britaniji. ‘Študentski križ’ je bil ustanovljen leta 1948, udeleženci pa so lahko tudi zaposleni; romanju se pridružujejo kristjani drugih veroizpovedi in pripadniki drugih religij.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh