Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski zgornji dom zavrnil zakon o enakopravnosti

Objava: 27. 01. 2010 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski zgornji dom zavrnil zakon o enakopravnosti

Cerkve so osnutek zakona ostro kritizirale

Zgornji dom britanskega parlamenta je zavrnil zakon o enakopravnosti, katerega osnutek so ostro kritizirali tudi predstavniki krščanskih Cerkva na Otoku. Kot so poročali pri britanskem dnevniku 'The Daily Telegraph', so v lordski zbornici z 216 glasovi proti 178 zavrnili sprejetje novega zakona.

Cerkveni predstavniki so izrazili svojo bojazen, da bi po novem zakonu morali zaposlovati ljudi, katerih življenjski slog ni v skladu z njihovimi prepričanji, denimo dejavne homoseksualce. Anglikanski škofje so v pismu ostro nasprotovali zakonu in od članov zgornjega doma zahtevali, naj zakon zavrnejo.

Britanska ministrica za enakopravnost Harriet Harman lahko sicer še vedno poskuša, da bi dopolnilo zakona o enakopravnosti cerkvenih sodelavcev uveljavila s pomočjo spodnjega doma parlamenta, vendar so možnosti za to precej majhne.

Trenutno lahko Cerkev zavrne homoseksualne kandidate za duhovništvo, prav tako pa tudi ljudi, ki so spremenili spol. Obstoječi zakon katoliški Cerkvi tudi omogoča, da zavrne ženske, ki bi želele postati duhovnice. Posebni predpisi veljajo za tiste, ki delajo z mladimi ter za ravnatelje konfesionalnih šol.

Osnutku zakona so nasprotovali tudi predstavniki muslimanske skupnosti. Priznana muslimanska borka za ženske pravice in poslanka zgornjega doma parlamenta, Sayeeda Warsi, je pozdravila odločitev svojih političnih kolegov in je zavrnitev zakona označila kot 'zmago zdravega človeškega razuma'.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh