Zapri
Iskanje

Bruselj predlaga prenovo schengna

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 12. 2021 / 17:10
Oznake: Družba, Odnosi, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 17:17
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bruselj predlaga prenovo schengna

Bruselj predlaga prenovo schengna
Schengen in evro sta najbolj otipljiva korist članstva v Evropski uniji FOTO: Naturpuur/Wikimedia Commons
Evropska komisija je danes predlagala prenovo schengenskega prostora, da bi območje, kjer naj ne bi bilo sistematičnega preverjanja potnih listin, obranila pred stalnim nadzorom na notranjih mejah zaradi migracijskih, terorističnih, zdravstvenih in hibridnih groženj, kakršna je izkoriščanje migrantov v politične namene v Belorusiji, saj vse našteto pod vprašaj postavlja eno od štirih temeljnih svoboščin unije, prosto gibanje.

Po veljavnih pravilih je mogoče v izjemnih okoliščinah začasno znova uvesti nadzor na mejah, toda v številnih državah ukrepi niso začasni in izjemni, poroča STA. Unija se trudi schengen prenoviti in s tem zagotoviti njegovo preživetje, saj je to poleg evra najbolj otipljiva korist članstva v uniji.

Po veljavnih pravilih je mogoče v izjemnih okoliščinah začasno znova uvesti nadzor na mejah.

Komisija želi s predlagano prenovo zagotoviti, da bi vnovična uvedba nadzora na notranjih mejah ostala skrajni ukrep, v ta namen pa predvideva skupne vzvode za učinkovitejše upravljanje zunanje meje v primeru zdravstvene krize na podlagi naukov koronaepidemije.

Predvidena je vzpostavitev novega schengenskega mehanizma, ki naj bi v primeru, ko zdravstvene ali varnostne grožnje pretijo večini članic, zagotovil skupen odziv na notranjih mejah in predvidel ukrepe za ublažitev negativnih učinkov takšnega nadzora.

V schengenskem prostoru je trenutno 26 držav z okoli 420 milijoni prebivalcev.

Če bo nadzor na notranjih mejah veljal več kot 18 mesecev, bo morala komisija pripraviti mnenje o sorazmernosti in nujnosti tega ukrepa, nikakor pa začasni nadzor ne bi smel trajati več kot dve leti, razen v zelo izjemnih okoliščinah.

V schengenskem prostoru je trenutno 26 držav z okoli 420 milijoni prebivalcev. Med njimi je 22 članic Evropske unije - zunaj so Irska, Romunija, Bolgarija, Hrvaška in Ciper - ter štiri nečlanice - Norveška, Islandija, Švica in Liechtenstein. Slovenija je postala članica decembra leta 2007.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh