Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bruselj predlaga prenovo schengna

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 12. 2021 / 17:10
Oznake: Družba, Odnosi, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bruselj predlaga prenovo schengna
Schengen in evro sta najbolj otipljiva korist članstva v Evropski uniji FOTO: Naturpuur/Wikimedia Commons

Bruselj predlaga prenovo schengna

Evropska komisija je danes predlagala prenovo schengenskega prostora, da bi območje, kjer naj ne bi bilo sistematičnega preverjanja potnih listin, obranila pred stalnim nadzorom na notranjih mejah zaradi migracijskih, terorističnih, zdravstvenih in hibridnih groženj, kakršna je izkoriščanje migrantov v politične namene v Belorusiji, saj vse našteto pod vprašaj postavlja eno od štirih temeljnih svoboščin unije, prosto gibanje.

Po veljavnih pravilih je mogoče v izjemnih okoliščinah začasno znova uvesti nadzor na mejah, toda v številnih državah ukrepi niso začasni in izjemni, poroča STA. Unija se trudi schengen prenoviti in s tem zagotoviti njegovo preživetje, saj je to poleg evra najbolj otipljiva korist članstva v uniji.

Po veljavnih pravilih je mogoče v izjemnih okoliščinah začasno znova uvesti nadzor na mejah.

Komisija želi s predlagano prenovo zagotoviti, da bi vnovična uvedba nadzora na notranjih mejah ostala skrajni ukrep, v ta namen pa predvideva skupne vzvode za učinkovitejše upravljanje zunanje meje v primeru zdravstvene krize na podlagi naukov koronaepidemije.

Predvidena je vzpostavitev novega schengenskega mehanizma, ki naj bi v primeru, ko zdravstvene ali varnostne grožnje pretijo večini članic, zagotovil skupen odziv na notranjih mejah in predvidel ukrepe za ublažitev negativnih učinkov takšnega nadzora.

V schengenskem prostoru je trenutno 26 držav z okoli 420 milijoni prebivalcev.

Če bo nadzor na notranjih mejah veljal več kot 18 mesecev, bo morala komisija pripraviti mnenje o sorazmernosti in nujnosti tega ukrepa, nikakor pa začasni nadzor ne bi smel trajati več kot dve leti, razen v zelo izjemnih okoliščinah.

V schengenskem prostoru je trenutno 26 držav z okoli 420 milijoni prebivalcev. Med njimi je 22 članic Evropske unije - zunaj so Irska, Romunija, Bolgarija, Hrvaška in Ciper - ter štiri nečlanice - Norveška, Islandija, Švica in Liechtenstein. Slovenija je postala članica decembra leta 2007.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh