Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor: »Proces vključevanja v Unijo je prepočasen«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 11. 2021 / 18:27
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor: »Proces vključevanja v Unijo je prepočasen«
Predsednik Pahor in predsednik Vučić sta potrdila zelo dobre odnose med državama. FOTO: UPRS

Pahor: »Proces vključevanja v Unijo je prepočasen«

Slovenski predsednik Borut Pahor je na obisku v Srbiji ponovno izrazil podporo širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana in poudaril, da je to pomembno tako za blaginjo ljudi na Zahodnem Balkanu kot za celotno Evropsko unije in hkrati ključnega pomena za mir in varnost.

Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku v Beogradu, kjer se je sestal s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Pahor je ob tem dejal: »Samo hitrejša širitev EU lahko ohrani mir in varnost Zahodnega Balkana in zmanjša pomen izjav o spreminjanju meja.«

Krepitev nacionalizmov

Ponovil je, da je proces vključevanja v Unijo prepočasen in da se zato krepijo nacionalizmi in ideje o spreminjanju mej. Predsednik Pahor je v izjavi po srečanju dejal, da upa, da bo širitev ostala na agendi Evropske unije. Ob tem je predsednik Pahor spomnil, da je bil ob naznanitvi pobude »Odprti Balkan« jeseni leta 2019 skupaj s predsednikom Vučićem v Novem Sadu, da je tedaj to iniciativo podprl, saj jo vidi kot paralelni proces, ki navdihuje evropsko perspektivo in ji je v podporo, so sporočili iz predsednikovega urada.

Podpora dialogu

Predsednik Pahor je izrazil podporo dialogu Beograd - Priština in poudaril pomembnost implementacije do sedaj sklenjenih dogovorov in iskanje celostne rešitve. Dejal je še, da se bo tudi ob jutrišnjem delovnem obisku na Kosovu, kjer bo obiskal slovenske enote v KFOR, srečal pa se bo tudi s predsednico Osmani in predsednikom vlade Kurtijem, zavzel za implementacijo dogovorov in poudaril, da trenutni zastoj ne koristi nikomur.

Predsednik Pahor in predsednik Vučić sta spregovorila tudi o naslednjem vrhu Brdo-Brijuni Process.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh