Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor na delovnem obisku v Franciji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 11. 2021 / 08:57
Oznake: Predsednik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor na delovnem obisku v Franciji
Zvečer se bo predsednik republike udeležil večerje, ki jo za voditelje držav, povabljenih na forum, prireja francoski predsednik. FOTO: Tatjana Splichal

Predsednik Pahor na delovnem obisku v Franciji

Predsednik države Borut Pahor se na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona udeležuje današnjega odprtja četrtega Pariškega mirovnega foruma. V okviru obiska bo Pahor v soboto v Parizu vročil državno odlikovanje v Franciji živečemu francosko-češkemu pisatelju Milanu Kunderi.

Forum bo z nagovorom odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, sledil pa mu bo nagovor podpredsednice ZDA Kamale Harris.

Zavezanost multilateralizmu

Namen udeležbe predsednika Pahorja na Pariškem mirovnem forumu je potrditi zavezanost naše države učinkovitemu multilateralizmu pri soočanju z globalnimi vprašanji. Mednje v tem času prioritetno uvrščamo iskanje odgovorov za spopadanje s covid krizo, so sporočili iz predsednikovega urada. V tem okviru bo predsednik republike sodeloval na tematski razpravi o sodelovanju in soodgovornosti pri premagovanju pandemije covid-19.


Deseta obletnica deklaracije o strateškem partnerstvu

Forum je priložnost za nadaljnjo krepitev političnih odnosov med Slovenijo in Francijo, ki letos obeležujeta 10. obletnico sklenitve politične deklaracije o strateškem partnerstvu, ki jo je v vlogi predsednika vlade predsednik Pahor podpisal s takratnim francoskim predsednikom Sarkozijem. Politična deklaracija je, kot navajajo v Pahorjevem uradu, pomembno spodbudila vsestransko sodelovanje med državama. Slovenija želi s Francijo vzdrževati reden političen dialog in sodelovanje poglabljati skladno z akcijskim načrtom strateškega partnerstva za obdobje 2019-2022.

V petek, 12. novembra, se bo predsednik republike udeležil srečanja in imel nagovor ob 75. obletnici delovanja OZN za izobraževanje, znanost in kulturo, UNESCO. Srečal se bo tudi z generalno direktorico Audrey Azoulay.

Odlikovanje Milanu Kunderi

V soboto bo Pahor v Parizu vročil državno odlikovanje Red za zasluge Republike Slovenije v Franciji živečemu francosko-češkemu pisatelju Milanu Kunderi. Zaradi bolezni odlikovanca bo odlikovanje v njegovem imenu sprejel ddr. Evgen Bavčar, uveljavljeni slovenski umetnik in filozof, ki živi in dela v Parizu. Bavčar je sicer državljan Evrope za leto 2016 in Vitez francoske legije časti ter osebni prijatelj Kundere.

Nalaganje
Nazaj na vrh