Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

BSF: voditelji podprli Ukrajino v boju z Rusijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 29. 08. 2022 / 20:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 20:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
BSF: voditelji podprli Ukrajino v boju z Rusijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je udeležence foruma prek video povezave pozval k nadaljevanju podpore Ukrajini. FOTO: Nebojša Tejić/STA

BSF: voditelji podprli Ukrajino v boju z Rusijo

Današnji posvet voditeljev na Blejskem strateškem forumu je bil namenjen razmeram v Ukrajini in udeleženci, vključno s predsednikom slovenske vlade Robertom Golobom, so izrekli odločno podporo Ukrajini v njenem boju z ruskim agresorjem.

Politični voditelji so se enoglasno zavzeli, da »utrujenosti« v Evropi v tem pogledu ne sme biti, poroča STA. Udeležence foruma je pred tem pozdravil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je prek video povezave pozval k nadaljevanju podpore Ukrajini. Kot je dejal, obstaja tveganje, da se bo Evropa »naveličala in utrudila« zaradi vojne v Evropi in v Ukrajini, predvsem v luči energetske krize in prihajajoče zime, toda Ukrajina bo zmagala le, če bodo vsi, ki jo podpirajo, dovolj močni in enotni.

Ukrajina potrebuje predvsem podporo velikih in bogatih evropskih držav, pri katerih se žal utrujenost najbolj pozna.

Podporo Ukrajincem so poleg slovenskega premierja Goloba izrekli tudi islandski predsednik Gudni Johannesson, hrvaški premier Andrej Plenković, moldavska predsednica Maia Sandu, pa tudi predsednik albanske vlade Edi Rama, ki pa je po drugi strani opozoril, da sicer podpirajo Ukrajino, vendar po njegovem mnenju albanska podpora morda ne bo odločilna, pač pa Ukrajina potrebuje predvsem podporo velikih in bogatih evropskih držav. Pri teh se žal utrujenost najbolj pozna.

Ursula von der Leyen in Robert Golob. FOTO: Twitter/Vlada RS

Zelenski pozval k popolni prekinitvi sodelovanja z Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru udeležencem BSF poudaril ukrajinsko željo po vrnitvi vseh zasedenih ozemelj, pozval k ukinitvi možnosti bivanja v evropskih državah za ruske državljane, Rusijo pa označil za teroristično državo.

Ukrajina se v boju proti ruski agresiji bori za vso Evropo.

Dejal je, da Rusija želi izbrisati ukrajinsko kulturo, ljudi in zgodovino, da ne priznava obstoja ukrajinskega naroda, ob tem pa izpostavil, da se v boju proti ruski agresiji borijo za vso Evropo.

Na vprašanje, do česa bi moralo priti, da bi se usedli za pogajalsko mizo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in končali vojno na ta način, je ukrajinski predsednik odgovoril, da je cilj Ukrajine povrnitev vseh zasedenih ozemelj. Kako in kdaj bi lahko do tega prišlo, ni želel napovedovati, znova pa je pozval k vojaški pomoči Ukrajini in izrazil hvaležnost za doslej ponujeno pomoč.

Von der Leynova in Golob. FOTO: Twitter/Vlada RS

Von der Leynova o moči demokracije

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nagovoru ob začetku današnjega srečanja izjavila, da letošnji naslov blejskega strateškega foruma, »Vladavina moči ali moč pravil«, v celoti povzame najpomembnejše vprašanje našega časa: ali bo vladavina moči zamenjala moč pravil. Odgovor von der Leynove je, da je vse odvisno od moči demokracije, »od naših sposobnosti za ohranitev temeljnih načel, upor agresiji ter zaščito naših vrednot in naših prijateljev«.

Želim, da bi Evropa to zmogla, za naše dobro in dobro sveta.

Von der Leynova, ki se foruma udeležuje prvič, je še poudarila, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme zmagati vojne v Ukrajini, če želimo ohraniti temeljna načela, kot sta pravica do samoodločbe in nedotakljivost meja. Pri tem je spomnila na sankcije, ki jih je zaradi invazije na Ukrajino proti Moskvi uvedla Evropska unija, ter finančno in vojaško pomoč Ukrajini. Vse to je potrebno, »da bi ohranili evropske vrednote«, pa tudi zato, »da bi Rusiji in svetu pokazali, kako ima kršenje mednarodno sprejetih pravil visoko ceno«.

Ob vseh teh naporih je po besedah predsednice Evropske komisije potrebno novo evropsko strateško razmišljanje, von der Leynova pa je pri tem izpostavila tri njegova načela: nevtralizacijo ruskih zmogljivosti za izsiljevanje in okrepitev lastnih zmogljivosti za ukrepanje, podporo demokracijam, ki so najbolj izpostavljene tujim grožnjam, poleg Ukrajine predvsem Zahodnemu Balkanu, in širši pogled na globalne geopolitične premike ter uporabo lastne gospodarske moči za ohranitev svetovnega reda, ki temelji na pravilih. »Želim, da bi Evropa to zmogla, za naše dobro in dobro sveta,« je sklenila von der Leynova.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh