Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška v Schengen z močno slovensko podporo, ograja se poslavlja

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 29. 08. 2022 / 13:41
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 15:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaška v Schengen z močno slovensko podporo, ograja se poslavlja
FOTO: Vlada republike Slovenije

Hrvaška v Schengen z močno slovensko podporo, ograja se poslavlja

Na mejnem prehodu Obrežje je danes potekalo srečanje med slovensko ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in njenim hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Tema pogovora je bila pričakovana. Tako kot Slovenija in Hrvaška se namreč soočata s povečanim navalom migracij. Slovenija bo ob podpori Hrvaške nadaljevala odstranjevanje mejne ograje, nad čimer pa niso najbolj zadovoljni v sosednji Avstriji.

Šlo je za prvo uradno srečanje notranjih ministrov obeh držav po zaprisegi nove vlade. Odnosi med državama naj bi bili kljub vsem odprtim vprašanjem dobri, o čemer naj bi po besedah Božinovića pričalo tudi to, da so na slovensko-hrvaški meji letos zabeležili kar 1,7 milijona slovenskih potnikov, kar je za 30 odstotkov več kot leto prej.

Breme migracij je vse večje

Ministra sta izpostavila, da se obe državi letos spopadata s povečanim številom prehodov ilegalne meje, o čemer bosta obvestili tudi Evropsko komisijo. To ima po besedah Bobnarjeve letos nekoliko drugačne značilnosti kot v preteklih letih:

"Ugotavljamo znaten porast državljanov iz držav tretjega sveta, in sicer iz Indije, Burundija in Kube. Na območje Balkana pridejo zakonito, nato pa nezakonito prestopijo naše meje. Ta pojav zahteva diskusijo na ravni EU in ukrepanje Evropske komisije," je dejala Bobnarjeva.

Na tovrstno problematiko je opozoril tudi njen hrvaški kolega: "Razlog je tudi to, da imajo nekatere države sistem brez viz za državljane tretjih držav. Problematiko bomo naslovili na Evropsko komisijo," je nadaljnje korake obrazložil Božinović.

"Slovenija podpira čim prejšnji vstop Hrvaške v schengenski prostor"

Kot je po srečanju pojasnila Bobnarjeva, se Slovenija zavzema za čim prejšnji vstop Hrvaške v schengensko območje: "Seveda pa ob tem pričakujemo, da Hrvaška v polnosti izvaja nadzor na zunanji meji in izpolni vse ostale naloge, ki izvirajo iz schengenskega reda."

Zadovoljstvo nad slovensko podporo je izrazil tudi Božinović.

Ograja z meje se poslavlja

Kljub velikemu naraščanju ilegalnih prehodov meje pa ministrica za notranje zadeve ostaja neomajna v zahtevi po odstranitvi žice. Ta je po njenem mnenju "popolnoma nesorazmeren ukrep", ki ne more preprečiti migracij in je izredno škodljiv za obmejne prebivalce.

Ob tem je pojasnila, da so na meji že odstranili rezilno žico, pripravljajo pa tudi izbor izvajalca, ki bo odstranil panelno ograjo.

SDS: Vlada z odstranjevanjem ograje ogroža varnost Slovencev

S potezo vlade pa niso zadovoljni v stranki SDS, kjer menijo, da ta "vsekakor ne prispeva k varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije kot tudi ne k učinkoviti zaščiti schengenske meje ter ustavitvi nezakonitega prehajanja meje z Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo."

Kot navajajo, trend ilegalnih prehodov meje strmo narašča. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je tako Policija obravnavala 8212 ilegalnih prehodov meje, v enakem obdobju lani pa 4552.

Ob tem opozarjajo na izjavo avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja, ki je odstranjevanje ograje hrvaško-slovenski meji "označil za nepremišljen. Ob tem je poudaril, da bodo "odločno vračali vse nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor."

Zaradi tega v SDS zahtevajo sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, na kateri bodo pretresli omenjeno problematiko.

Nalaganje
Nazaj na vrh