Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grims: Ministrica je poteptala ustavo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 06. 2022 / 17:39
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 17:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Grims: Ministrica je poteptala ustavo
Poslanec SDS Branko Grims. FOTO: FB SDS

Grims: Ministrica je poteptala ustavo

Po odločitvi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, da bo ministrstvo umaknilo soglasje za tožbe zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih, je poslanec SDS Branko Grims na današnji novinarski konferenci dejal, da vlada deluje komaj nekaj dni, a ji je »uspelo nekaj, kar zagotovo nihče ni pričakoval. Že v prvih nekaj dneh je poteptala Ustavo Republike Slovenije in to vsaj v dveh primerih več kot očitno«.

Po Grimsovih besedah je bil prvi primer že na prvi seji vlade, na kateri so zahtevali sezname zaposlitev in prezaposlitev v času vlade pod vodstvom Janeza Janše. »Čeprav jim je informacijska pooblaščenka kasneje poskušala dati odvezo, so prezrli, da je obdelava in zbiranje katerihkoli podatkov z namenom izvajanja političnih čistk med zaposlenimi, očitno protiustavno, saj ustava vsakomur daje enake pravice, ne glede na politično prepričanje. Pravica do dela, pravica do dostopa do dela pod enakimi pogoji, do svobodne izbire dela, je ustavna pravica.«

Preklic izterjave stroškov, »ki so ogromni«

Nadaljeval je, da je ministrica Tatjana Bobnar korak naprej storila z odločitvijo, da samovoljno odstopi od pregona oziroma izterjave stroškov za nelegalne demonstracije, ki so bile v Ljubljani. »Enostavno je preklicala izterjavo stroškov, ki so ogromni. S tem je samovoljno, protizakonito in protiustavno na ramena davkoplačevalcev prevalila za kar 882.650,82 evrov stroškov, ki jih je imela policija z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na neprijavljenih in nelegalnih shodih v Ljubljani,« je dodal Grims.

S tem je samovoljno, protizakonito in protiustavno na ramena davkoplačevalcev prevalila za kar 882.650,82 evrov stroškov.

Tri odločbe za 40 tisoč evrov

Grims je omenil, da so bile Jenullu izdane tri odločbe te vrste v skupnem znesku za približno 40 tisoč evrov. »Torej je šlo za manjši del, pa vendar je ministrica Bobnar preklicala tudi to. Zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje. To pomeni, da je zavestno kršila ne samo zakon, ampak tudi Ustavo Republike Slovenije.«

Poziv ministrici, naj ponovno pretehta odločitev

Opozoril je, da je v luči tega dejanja s strani ministrice Bobnar, zatrjevanje ministrice za pravosodje, da bo v Sloveniji dosledno spoštovan pravni red in zakonitost posmehovanje volivkam in volivcem. »Nekaj so besede, nekaj pa so dejanja.«

Prepričan sem, da nihče od tistih, ki je dal glas za Roberta Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo.

»Ministrico pozivamo, naj ponovno pretehta svojo odločitev in naj spoštuje pravni red, zakone Republike Slovenije, predvsem pa Ustavo Republike Slovenije, po kateri smo vsi pred zakonom enaki. Prepričan sem, da nihče od tistih, ki je dal glas za Roberta Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo,« je zaključil Grims.

Nalaganje
Nazaj na vrh