Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komisija: Policisti prisilna sredstva uporabili zakonito

Za vas piše:
M. M.
Objava: 26. 11. 2021 / 12:54
Oznake: Koronavirus, Nemiri
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komisija: Policisti prisilna sredstva uporabili zakonito
Komisija je opozorila tudi na določene nepravilnosti. FOTO: Spletna stran GPU

Komisija: Policisti prisilna sredstva uporabili zakonito

Po množičnem protestnem shodu proti omejevalnim ukrepom, do katerega je prišlo 5. oktobra v Ljubljani, na katerem je policija uporabila prisilna sredstva (vodni top, solzivec), je generalni direktor policije imenoval petčlansko komisijo, ki je ugotavljala zakonitost uporabe teh sredstev. Po oceni komisije so policisti med vzpostavljanjem javnega reda na neprijavljenem množičnem protestnem shodu prisilna sredstva uporabili strokovno in zakonito.

Strokovna komisija je v poročilu, ki je objavljeno na spletni strani policije, ugotovila, da so policisti prisilna sredstva uporabili skladno z zakonsko podlago, saj na drugačen način in s predhodno izvedenimi policijskimi pooblastili, kot so opozorila, ukazi ali telesna sila, in drugimi ukrepi (taktična postavitev policistov, število policistov in protestnikov...) ne bi mogli opraviti policijskih nalog, povzema STA.

Uporaba prisilnih sredstev sorazmerna

Komisija je v poročilu med drugim zapisala: »Policisti so uporabili prisilna sredstva, s katerimi so lahko opravili policijske naloge z najmanjšimi škodljivimi posledicami.« Dodala je, da so policisti z uporabo prisilnih sredstev prenehali takoj, ko je bil javni red vzpostavljen. Uporaba prisilnih sredstev je bila po njihovi oceni sorazmerna načinom, sredstvom in moči upiranja ter napadov na policiste.

Policisti so uporabili prisilna sredstva, s katerimi so lahko opravili policijske naloge z najmanjšimi škodljivimi posledicami.

Ni prejela pritožb o poškodbah s strani policistov

Kot so poudarili v komisiji, dopuščajo možnost, da je pri katerem od protestnikov lahko prišlo do kakšne poškodbe, vendar do konca svojega dela ni ugotovila, da bi kdo od njih podal pritožbo ali drugo obliko prijave, da bi ga policisti poškodovali. Komisija je prejela v vednost devet pritožb, ki so neposredno vezane na uporabo prisilnih sredstev.

Proučili 47 odškodninski zahtevkov

Komisija je prav tako obravnavala 47 odškodninskih zahtevkov, ki jih je prejela pravna služba notranjega ministrstva zaradi domnevne prekoračitve uporabe plinskih sredstev, zaradi česar naj bi imeli domnevni oškodovanci zdravstvene težave. Komisija je ugotovila, da nobena od oseb, ki so podale zahtevek, ni bila v policijskem postopku in da do sedaj ne obstaja noben podatek, ki bi kazal na to, da so se te osebe dejansko nahajale na krajih, kjer so bila uporabljena prisilna sredstva. Pojasnila je še, da gre za skoraj enake odškodninske zahtevke, a da nobeden od njih ni podkrepljen z medicinsko dokumentacijo.

Ugotovljenih nekaj nepravilnosti

Je pa komisija ugotovila tudi nekaj nepravilnosti. Kot ugotavlja, je na velikem številu pridobljenih posnetkov osebnih telesnih kamer, ki so jih naredili pripadniki posebne policijske enote, vidna le njihova uporaba prisilnih sredstev, niso pa posnete kršitve protestnikov, »kar lahko v določenih primerih poraja dvom, ali je do množičnih kršitev sploh prišlo.«

Komisija je za nestrokoven dogodek ocenila primer, ko so pripadniki posebne policijske enote iz smeri Čopove ulice proti Prešernovemu trgu izstreljevali plinske naboje, pri čemer so napačno izbrali naboje z daljšim dometom, ki so tako padali na skoraj prazen trg, kjer ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir, še povzema STA.


Nalaganje
Nazaj na vrh