Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bukovniško jezero in Bogojina

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 12. 07. 2012 / 07:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bukovniško jezero in Bogojina

Bukovniško jezero in cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini spadata med najbolj znane in obiskane kraje v Prekmurju. Jezero in njegova okolica nas očarata z lepo naravo, cerkev v Bogojini pa z igrivo zunanjščino, ki jo je oblikoval arhitekt Jože Plečnik. Oba kraja sta med seboj oddaljena le nekaj minut vožnje z avtom, povezuje pa ju tudi Pomurska planinska pot, ki nas popelje skozi svetle gozdove, čez ozke potočke in skozi slikovite gorice. Sprehod po njej je nemara najlepši ravno v teh dneh, ko se tam sprehaja tudi pomlad.



Bukovniško jezero, ki leži na robu Krajinskega parka Goričko, je nastalo kmalu po drugi svetovni vojni z zajezitvijo potoka Bukovnica. Do pet metrov globoka voda je zalila približno osem hektarov veliko območje med gostimi bukovimi gozdovi, ki je tako postalo priljubljena izletniška točka. O tem priča tudi veliko parkirišče ob jezeru, kjer domačini ne pobirajo le parkirnine, ampak ponujajo tudi informacije, zloženke in spominke. Na njihovi brunarici je tudi kovinska skrinjica z žigom in vpisno knjigo.

S parkirišča krenemo po peščeni poti proti jezeru. Pri kažipotu se vzpnemo na nasip, zavijemo čez most in nadaljujemo skozi gozd do kapelice sv. Vida, ki so jo pozidali v prvi polovici 19. stoletja. Domačini že od nekdaj radi prihajajo na ta kraj, kjer je sprva stal lesen križ. V bližnjem studencu si še danes mnogi umijejo obraz in oči v upanju, da bodo na priprošnjo sv. Vida od sebe odgnali bolezen. Kapelico in izvir obdajajo drevesa, pod kateremi je pomlad razgrnila zeleno preprogo podrasti, po njej pa raztrosila podlesne vetrnice in zimzelen.



Od kapelice se vzpnemo na Strehovski Breg, kjer se za krajši čas pridružimo asfaltni cesti, potem pa pri visokem križu znova zavijemo proti gozdu. V krošnjah čebljajo ptice pevke, visoko na nebu se oglaša kanja, v daljavi po deblu bobna žolna ali detel. Pot se razcepi in spremeni smer, zato pozorno sledimo markacijam, ki nas kmalu pripeljejo do skritega mostička. Na drugi strani potoka se drevje razmakne. Potem ko si zapomnimo, kjer smo prilezli iz goščave, da nazaj grede ne bomo preveč v zadregi, krenemo med hišice in vinograde v Filovskem Gaju. Široka pot se kmalu vzpne do kapele Marije, kraljice družine, ki sta jo pred dobrim desetletjem postavila zakonca Gutman. Kapelica stoji na zelo prijetnem kraju. Nad njo je slamnata koča, nekaj korakov stran vidimo visok križ, cesto proti Filovcem spremlja križev pot, med koli, ki dajejo oporo vinski trti, pa se kaže prekmurska ravnica.

Označena pot nas popelje naprej po slemenu. Tik preden izgubi cesta asfaltno prevleko, zavijemo navzdol med drevje, se za krajši čas pridružimo gozdni cesti in potem spustimo do potoka. Sprva hodimo ob njem, ko prečkamo presušeno stransko strugo, pa krenemo ob robu njive navkreber proti Filovskemu Bregu. Med drevjem se zgane srna in nam preplašeno pokaže parklje, malce naprej uzremo fazanji parček, ki pa že naslednji trenutek izgine, kot bi se udrl v tla.

Med hišami, vinogradom in sadovnjakom prispemo na sleme, kjer imamo dve možnosti. Če smo že utrujeni, lahko zavijemo na prvem križišču v levo in se po cesti spustimo v dolino, kjer nam leseni količki z rdečo puščico pokažejo pot do cerkve. Če bi še kar hodili, pa lahko nadaljujemo po slemenu, dokler po nekaj minutah na levi strani ne zagledamo markacij. Te nas precej naokrog skozi gozd tudi pripeljejo v dolino in do cerkve, ki ji je Plečnik sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja vtisnil neizbrisen pečat.

Med počitkom v zavetju bogojinske cerkve si ne moremo kaj, da ne bi občudovali Plečnika in njegove mojstrovine. A bilo bi preplitvo, če bi ob tem pozabili na Njega, ki je slavnemu arhitektu vdihnil talente in zaradi katerega cerkev sploh stoji.

OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: Bukovniško jezero.
Dostop: Pomursko avtocesto zapustimo na izvozu Moravske Toplice, nato nadaljujemo skozi Bogojino do Dobrovnika, kjer zavijemo v levo proti Bukovniškemu jezeru.
Dolžina poti (v eno smer): približno 2 uri.
Kratek opis poti: Od jezera se skozi gozd mimo kapele sv. Vida povzpnemo na Strehovski Breg. Od tam nadaljujemo navzdol do potoka in navkreber do Filovskega Gaja. S slemena, na katerem so poleg kapele še hiše in vinogradi, se spustimo do naslednjega potoka, se vzpnemo na Filovski Breg, kjer že vidimo cerkev v Bogojini. Do nje lahko pridemo po cesti, ki se na levi spušča v dolino, ali po markirani poti naokrog skozi gozd. Do izhodišča se vrnemo po isti poti.
Zemljevid: Pomurje, 1 : 75.000.
Več informacij o Bukovniškem jezeru: www.bukovniskojezero.si

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Jakoba v Dobrovniku je maša vsako nedeljo ob 8. in 10. uri. Prva je v slovenskem, druga pa v madžarskem jeziku.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh