Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Burkina Faso: na severu države ugrabljena ameriška redovnica

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 04. 2022 / 10:36
Oznake: Cerkev, Nemiri, Religija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Burkina Faso: na severu države ugrabljena ameriška redovnica
Ugrabljena s. Suellen Tennyson. FOTO: škofija Kaya

Burkina Faso: na severu države ugrabljena ameriška redovnica

V afriški državi Burkina Faso so v noči na 5. april domnevno ugrabili ameriško redovnico, 83-letno s. Suellen Tennyson.

V tamkajšnji škofiji Kaya zdaj prosijo za molitve, da bi ugrabitelji s. Suellen čim hitreje izpustili na prostost, poroča ameriški katoliški spletni portal CNA. Kot je pojasnil krajevni škof Théophile Nare, so pripadniki skupine »Neznani oboroženi moški« (Unidentified Armed Men/UAM) obiskali skupnost redovnic v župniji Yalgo v škofiji Kaya, kjer so »ugrabili s. Suellen Tennyson iz Kongregacije Marijinih sester Svetega Križa«. Škof je dodal, da so ugrabitelji s. Suellen odpeljali neznano kam, pred odhodom pa so razdejali prostore samostana in poškodovali skupnostno vozilo, ki so ga poskušali odpeljati s seboj.

Dokler je iskanje brez uspeha, ostajamo v občestvu molitve za izpustitev s. Suellen Tennyson.

»Dokler je iskanje brez uspeha, ostajamo v občestvu molitve za izpustitev s. Suellen Tennyson,« je škof Nare pozval vernike v Afriki in po vsem svetu. Kot je še dejal, molijo tudi za njene sosestre, za njeno kongregacijo, pa tudi za pastoralne zastopnike in vernike župnije Yalgo, ki leži okoli 110 kilometrov od Kaye.

S. Suellen v škofiji Kaya deluje od oktobra 2014. V Burkina Fasu, državi v Zahodni Afriki, v zadnjih letih opazno narašča islamistično nasilje. V letošnjem januarju se je v državi zgodil državni udar, novi predsednik pa izpostavlja pomen vnovične vzpostavitve varnosti. Novi vodja oboroženih sil Burkina Fasa, David Kabre, je 9. februarja dejal: »Moj prevzem poveljstva sovpada z izjemno poslabšanimi varnostnimi razmerami, ki jih zaznamuje predvsem vnovični porast terorističnih napadov v številnih delih države,« poroča CNA.

Islamistični skrajneži poskušajo izzvati spor med religijami v državi, kjer so kristjani in muslimani vedno mirno živeli drug ob drugem.

Februarja je bilo med drugim napadeno in poškodovano malo semenišče v bližini kraja Fada N'gourma. Leta 2019 je bilo napadenih več cerkva, lani pa so v gozdu našli truplo pogrešanega duhovnika. Decembra 2019 je škof Justin Kientega iz Ouahigouye dejal, da je bil tak napad na cerkev del poskusa islamističnih skrajnežev, da bi »izzvali spor med religijami v državi, kjer so kristjani in muslimani vedno mirno živeli drug ob drugem«.

Okoli 60 odstotkov prebivalstva Burkina Fasa je muslimanov, 23 odstotkov je kristjanov (od tega je večina katoličanov), 15 odstotkov pa sledi tradicionalnim domorodnim prepričanjem.

Kdo je s. Suellen Tennyson?

Ugrabljena ameriška redovnica s. Suellen Tennyson, rojena v New Orleansu, je nekdanja mednarodna provincialka svoje kongregacije, vendar se je pozneje usmerila v misijonsko delo. Leta 2011 je obiskala Burkina Faso in na prošnjo škofa Thomasa Kaboréja iz škofije Kaya tam ustanovila misijonsko postojanko. Redovnice so domačim duhovnikom pomagale pri ustanavljanju župnije in izgradnji ambulante.

Kot je s. Suellen leta 2016 povedala v pogovoru za medije, si je želela ostati v Burkina Fasu, dokler bi ji služilo zdravje in dokler bi ji njena skupnost to dovolila, »saj se še nikoli prej nisem počutila tako žive v svojem poklicu«. Majhna župnija, v kateri deluje, je izredno živahna, ambulanta pa deluje tako uspešno, da tam pomoč iščejo tudi ljudje, ki morajo v ta namen prehoditi do 80 kilometrov.

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh