Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Burna razprava o križih v Španiji

Objava: 07. 12. 2009 / 14:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Burna razprava o križih v Španiji

Vladne stranke želijo izrabiti sporno sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice in odstraniti križe iz državnih šol

V Španiji je kot posledica sporne sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o umiku križev iz italijanskih šol izbruhnila burna politična razprava. Vladajoča stranka socialnih demokratov in njeni koalicijski partnerji so v parlamentu podali predlog zakona, po katerem bi morali križe odstraniti tudi iz španskih državnih šol. Predsednik Španske škofovske konference, kardinal Antonio Maria Rouco Varela, je to odločitev označil kot ‘žalostno in bolečo’. Izrazil je upanje, da bo primer vendarle obravnavan tudi na ravni različnh komisij.

Kardinal Varela meni, da predlog zakona v nasprotju s špansko zgodovino in z vernostjo španskega ljudstva, saj bi s tem španskim družinam in njihovim otrokom iz šol odvzeli ‘najbolj temeljno znamenje njihove vere’. S tem znamenjem je prežeta tako zgodovina španskega ljudstva kot tudi zgodovina družin in posameznikov. Križ pa ni le znamenje vere, ampak tudi znamenje humanizma, ki je celemu svetu posredoval ‘vrednote, kot so odpuščanje in usmiljenje’.

Pri tem se je kardinal Varela kritično izrazil tudi do ‘metode’, s kakršno so v parlamentu predstavili omenjeno odločitev. Pripomnil je, da naj bi demokracija ‘delovala na podlagi svobode, ne pa na podlagi ukazov ‘od zgoraj’.’

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh