Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Butara velikanka škofjeloških skavtov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 04. 2023 / 06:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2023 / 06:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Butara velikanka škofjeloških skavtov
Postaviti butaro velikanko seveda ni mačji kašelj. FOTO: Grajski zamorci

Butara velikanka škofjeloških skavtov

V središču Škofje Loke že vrsto let vstop v veliki teden ne mine več brez ogromne butare velikanke, postavljene pred župnijsko cerkvijo sv. Jakoba na Cankarjevem trgu na obrobju starega mestnega jedra.

Zanjo vsako leto dan pred cvetno nedeljo poskrbijo škofjeloški skavti, Grajski zamorci, in tudi letos ni bilo nič drugače. Dogodek, izdelava in postavitev butare velikanke, je bil tokrat tudi del prireditev »Dnevov Škofjeloškega pasijona 2023«, ki po različnih prizoriščih v Škofji Loki potekajo od 5. marca do 22. aprila.

Butaro postavljalo 45 ljudi

Izdelati in postaviti osemmetrsko butaro velikanko ni mačji kašelj. Letošnjo je postavljalo približno 45 ljudi, skavtskih voditeljev in udeležencev vseh starosti – od najmlajših boberčkov in volčičev do izvidnikov, vodnic in klanovcev. Pridružilo se je tudi nekaj staršev, nekdanjih skavtov in zvedavih mimoidočih.

Butara velikanka stoji pred cerkvijo sv. Jakoba v Škofji Loki. FOTO: Grajski zamorci

Pet šotork bršljana

Za izdelavo butare je bilo potrebnega ne le precej časa in truda, temveč tudi različnih materialov: bršljana (5 šotork), forzicije, resja, oljčnih vejic, pomaranč in šib. »Glede konkretnih količin pa lahko rečemo le, da smo porabili veliko vsega,« v smehu odvrnejo Grajski zamorci, za katere je postavitev butare velikanke vsakoletna tradicija.

Že skoraj 30-letna tradicija

»V našem arhivu je ta dogodek kot 'tradicija' omenjen že leta 2012, izvajati pa smo ga začeli že kmalu po naši ustanovitvi pred slabimi 30 leti. Ker je od takrat minilo že veliko časa, žal ne vemo, na čigavem zelniku je zrasla ideja za postavljanje butare velikanke,« povedo škofjeloški skavti.

Pri izdelavi in postavitvi je sodelovalo kakih 45 zlasti mladih. FOTO: Grajski zamorci

Do velike sobote zjutraj

Butara velikanka bo pred cerkvijo sv. Jakoba v Škofji Loki stala še do velike sobote zjutraj, ko jo bodo skavti (ob 3. uri ponoči) podrl in z njo zakurili velikonočni ogenj, pomaranče z butare pa bodo spekli in jih skupaj pojedli za zajtrk. Velikonočni ogenj bo nato ob 6. uri zjutraj tudi blagoslovljen.

Pritegne pozornost ljudi

Pa odzivi udeležencev? »Skavti smo zelo ponosni na svojo butaro, ki je letos še posebej lepa. Otroci in voditelji smo pri postavljanju butare uživali, obenem pa smo se naučili tudi marsikaj novega. Zelo smo veseli, da butara pritegne pozornost ljudi in da si jo radi ogledujejo. Ponavadi so najbolj presenečeni nad njeno velikostjo, zanima pa jih tudi proces izdelave,« so še povedali Grajski zamorci.

Kupi v trgovini

Pasijon ubogih
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh