Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čajkovski in 80 glasbenikov povezalo obe Koroški

Za vas piše:
K.H.
Objava: 02. 06. 2022 / 12:31
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čajkovski in 80 glasbenikov povezalo obe Koroški
FOTO: Milan Piko

Čajkovski in 80 glasbenikov povezalo obe Koroški

V sklopu 24. Sušnikovih dni je na Prevaljah gostoval orkester Privatne univerze Gustava Mahlerja iz Celovca.

Kulturno društvo Mohorjan med 4. majem in 7. junijem že 24. leto zapored organizira Sušnikove dneve, poimenovane po prevaljskem rojaku, literarnem zgodovinarju in kulturno prosvetnem delavcu dr. Francu Sušniku (1898–1980). 

FOTO: Milan Piko

Običajno imajo prireditev, s katero bogatijo podobo kraja, novembra, ko se spominjajo Sušnikovega rojstva, zaradi epidemije pa so jesensko prireditev v letu, ko KUD Mohorjan praznuje srebrni jubilej, prestavili v na letošnjo pomlad. 

Sušnike dneve so začeli 4. maja z odprtjem razstave ilustracij iz revije Mavrica in pogovorom z rojakom, škofom Maksimilijanom Matjažem ob knjigi Iz Besede, nadaljevali pa s koncerti, pogovornimi večeri in okroglimi mizami. 

V soboto, 28. maja, pa so imeli prav poseben dogodek, povezali so se s Krščansko kulturno zvezo Celovec in skupaj pripravili koncertni dogodek Klassik & Jazz. 

Orkestra Privatne univerze Gustav Mahler, veliki simfonični orkester pod dirigentskim vodstvom Martina A. Fuchsbergerja in Jazz orkestra pod vodstvom Reinholda Pleschbergerja – Smölzerja – v orkestrih igra živopisana druščina študentov iz celega sveta, ki govorijo kar 15 različnih jezikov – sta izvajala dela Čajkovskega, Holsta in drugih velikih skladateljev.

FOTO: Milan Piko

»Vrhunski glasbeni dogodek je bil plod povezovanja na raznih ravneh, tako študentov različnih narodnosti ter njihovih  mentorjev, kulturnih organizacij, klasične glasbene zapuščine in priredb, ter nenazadnje dveh držav Avstrije in Slovenije,“ je zapisala Katja Osterc, referentka za glasbo pri Krščanski kulturni zvezi: „Koncert, ki ga je s strani Univerze koordiniral profesor Christian Hoffman, je bil dobro obiskan in domačini na Prevaljah, katere združuje veliko srce za skupnost, kulturo, predvsem pa ljubezen do umetnosti in glasbe so izrazili željo, da bi tovrstno sodelovanje z Univerzo  postalo stalnica.«

FOTO: Milan Piko

FOTO: Milan Piko

 Jožko Kert, dolgoletni predsednik KUD Mohorjan pa je dejal, da so takšni dogodki, kot je bil sobotni koncert, pomembni za Koroško na obeh straneh meje, zato jih bodo z vso skrbnostjo načrtovali in umeščali v kulturno sfero tudi v prihodnje.  

Odprtje razstave na Prevaljah. FOTO: Tatjana Splichal 

Nalaganje
Nazaj na vrh