Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čakš Jager: Množične prireditve - več možnosti za okužbo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 07. 2021 / 14:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čakš Jager: Množične prireditve - več možnosti za okužbo
Množične prireditve prinašajo več možnosti za širjenje virusa. FOTO: Pexels

Čakš Jager: Množične prireditve - več možnosti za okužbo

Včeraj je bilo opravljenih 1.864 PCR testov in 25.531 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 84 novih okužb. 7-dnevno povprečje znaša 59. Tudi 14-dnevna incidenca se vnovič povečuje in je presegla 25. Danes tako znaša 28, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

V bolnišnicah se ta čas zdravi 39 covidnih bolnikov, od tega 10 na oddelkih intenzivne terapije. Zaradi covida-19 včeraj ni umrl nihče.

V svetu beležimo povečanje novih primerov okužb

Kot je poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager število potrjenih primerov za 26. teden kažejo, da smo presegli 184 milijonov primerov, bližamo se štirim milijonom primerom smrti. V evropski regiji beležimo 30-odstotno rast primerov. V 26. tednu je bilo največ primerov zabeleženih v Rusiji, na Švedskem in v Veliki Britaniji. Kumulativna incidenca je bila v evropski regiji v velikem razponu: od 0,2 na 100.000 prebivalcev v Latviji do 148 na 100.000  prebivalcev v Armeniji. V svetu beležimo povečanje novih primerov v vseh regijah, razen v Ameriki, kjer število rahlo upada. Največ primerov je v Braziliji, Indiji in Kolumbiji. Za 23 odstotkov se je povečala umrljivost v afriški regiji.

Največji delež okuženih je med mladimi

Kot je povedala Čakš Jager, se je povprečje pozitivnih izvidov v Sloveniji včeraj dvignilo na 4,6 odstotka. »Veliko je uvoženih primerov in uvoženih skupkov, kar pomeni, da osebe, ki pridejo iz tujine, okužijo svoje bližnje. Največji delež je iz Španije, nekaj tudi s Hrvaške in posamezni primeri od drugod. Največji delež okuženih je v starostni skupini od 15 do 24 let.« V starostni skupini, kjer je največji delež precepljenih, je okuženih zelo malo. V zadnjih tednih beležimo tudi malo smrti.

Med dolenjskimi dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta v Španiji, je potrjenih 122 okužb. FOTO: Pexels

Množične prireditve – več možnosti za širjenje virusa

»Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da je to večja nevarnost za širjenje okužbe in se odgovorno obnašajo,« je izpostavila Čakš Jager. Povedala je, da je med dolenjskimi dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta v Španiji, potrjenih 122 okužb in 49 sekundarnih primerov. Preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo na možnost okužbe z varianto delta SARS-CoV-2. Pri gorenjskih dijakih pa je potrjenih 32 okužb med udeleženci maturantskega izleta in dva sekundarna primera. Trenutno je 664 visoko tveganih stikov med udeleženci maturantskega izleta in tistih, ki so se okužili od njih, ko so se maturantje vrnili domov.


Nalaganje
Nazaj na vrh