Zapri
Iskanje

Carmina Slovenica s Toksičnimi psalmi v New York

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 12. 2014 / 11:06
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Carmina Slovenica s Toksičnimi psalmi v New York

Ansambel Carmina Slovenica se v novem letu odpravlja na gostovanje v ZDA.

Ansambel Carmina Slovenica se v novem letu odpravlja na gostovanje v ZDA. Glasbeno gledališki projekt Karmine Šilec Toksični psalmi - Ultimativna kolektivna izkušnja bo doživel severnoameriško premiero v začetku januarja na festivalu Prototype:opera/gledališče/zdaj v New Yorku.

S petimi izvedbami predstave Toksični psalmi se bo Carmina Slovenica predstavila na znanem prizorišču St. Ann's Warehouse. Prototype je uveljavljen festival "vizionarskih glasbeno-gledaliških" del in predstavlja nove smernice na tem področju. Vodilni tovrstni festival v ZDA je koprodukcija Beth Morrison Projects in HERE, dveh vodilnih imen v ustvarjanju in predstavitvah sodobne, postklasične, multidisciplinarne, operne in glasbeno-gledališke produkcije, so sporočili iz produkcijske hiše s sedežem v Mariboru.

Gostovanje Carmine Slovenice v New Yorku dopolnjuje sodelovanje na dogodku Združenja predstaviteljev performativnih umetnosti (APAP), ki velja za največjo mednarodno konferenco in kulturno tržnico. Številni predavatelji, umetniki, kulturni menedžerji in agenti bodo v nekaj dneh obiskali predstavitve projektov, med katere so uvrščeni tudi Toksični psalmi.

Središče razmišljanja projekta Toksični psalmi je ideja kolektivnega. Dirigentka Karmina Šilec je projekt opisala kot oblikovno odprto delo, zbir prizorov, ki prehajajo med različnimi duhovnimi svetovi preteklosti in našega časa. Predvsem pa so odmev naših današnjih duhovnih stisk.

Carmina Slovenica sicer deli usodo večine mariborskih kulturnih zavodov in organizacij, ki se jim v prihodnjem letu obeta znatno krčenje finančnih sredstev iz občinskega proračuna. V produkcijski hiši so poudarili, da nadaljnjo zniževanje občinskih sredstev ne bo omogočilo rednega delovanja Carmine Slovenice, kar bo pomenilo takojšnjo ukinitev organizacije.

"Carmina Slovenica 50 let v slovenskem in mednarodnem okolju deluje kot eden najpomembnejših, najinventivnejših in najširše prepoznavnih umetniških korpusov. Po številnih strokovnih ocenah, odzivih, izjavah in podpori ter predvsem vabilih na najpomembnejše svetovne odre, smo lahko trdno prepričani, da tako strokovna kot širša kulturna javnost menita, da je Carmina Slovenica vrhunski umetniško korpus in tudi eden redkih slovenskih umetniških organizmov s konstantnim vzdrževanjem mednarodne kakovostne ravni. Zato menimo, da Carmina Slovenica mora ohraniti finančno podporo v domačem okolju, kar je predpogoj za njen obstoj," so sporočili.

Leta 2011 je zbor nastopil pred papežem Benediktom XVI. v Vatikanu. Več o tem si preberite v Družini (letnik 60, št. 5, 30. januar 2011).

Vir: STA

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh