Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čarovnik s klarinetom

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 26. 07. 2023 / 08:34
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 09:33
Čarovnik s klarinetom
V Muzeju Avsenik je pregledno predstavljena življenjska in glasbena pot Slavka Avsenika ternjegovega ansambla, v katerem je vrsto let igral klarinetist Albin Rudan. FOTO: Andrej Praznik

Čarovnik s klarinetom

Pred sedemdesetimi leti se je s prvim solističnim nastopom na Radiu Ljubljana in ustanovitvijo svojega tria začela veličastna glasbena pot Slavka Avsenika. Na njej so ga spremljali odlični instrumentalisti, s katerimi je posnel množico priljubljenih skladb. Eden od njih je bil klarinetist Albin Rudan, ki se ga na dan izida te številke Družine spominjamo ob devetdeseti obletnici rojstva.

Slavka Avsenika, ki se je rodil 26. novembra 1929 v Begunjah na Gorenjskem, in leto dni starejšega brata Vilka je za glasbo navdušil oče. Na njegovo željo so ustanovili družinski ansambel, v katerem sta igrala harmoniki. Takoj se je videlo, da je Slavko izredno nadarjen, vendar mu ni bilo do učenja glasbe in branja not. Po posluhu pa je igral z velikim veseljem. Nekoliko drugače je bilo z Vilkom, ki je končal Akademijo za glasbo.

Glasbeni sopotniki

Leto 1953 je prineslo prvi solistični nastop Slavka Avsenika na Radiu Ljubljana. Po uspehih na radiu je ustanovil Trio Slavko Avsenik, ki je kmalu prerasel v Gorenjski kvartet in potem v Kvintet bratov Avsenik. Leta 1959 je Vilko Ovsenik nehal nastopati z ansamblom. Postal je njegov umetniški vodja, aranžer in producent.

Slavku Avseniku so se kmalu pridružili trobentač Franc Košir, kitarist Leo Ponikvar in baritonist Mik Soss ter pevca Danica Filiplič in Franc Koren. V letih od 1956 do 1960 je v ansamblu pe...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh