Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Carreras za bolnike z levkemijo

Za vas piše:
K. H.
Objava: 21. 05. 2013 / 12:39
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Carreras za bolnike z levkemijo

Joe Carreras spet gost naše prestolnice

Po koncertu, ki ga je Joe Carerras izvedel v Ljubljani leta 2010, se je legendarni španski tenorist zaljubil v našo prestolnico in njene glasbenike. Februarja je v Studiu 26 Radia Slovenija tri dni snemal svojo novo ploščo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, 23. maja pa bo v živo nastopil v poletnem avditoriju Gospodarskega razstavišča v sklopu povsem novega ljubljanskega festivala Glasbeni polet poletja.

Program Carrerosovega tokratnega koncerta bo zaznamovala glasba, ki izraža močna čustva in temperamentnost, obarvala ga bo mešanica opere, operete in nasploh glasbenih del, ki izražajo strast. Slavnemu tenoristu se bo na odru pridružila posebna gostja, sopranistka Simge Büyükede. Simfonični orkester RTV Slovenija, ki bo Carrerasa spremljal tudi tokrat, pa bo nastopil pod taktirko dirigenta Davida Giméneza.
Na plošči, ki jo je slavni španski pevec posnel v Ljubljani s slovenskim orkestrom in bo izšla letos jeseni, so izbrane predelave italijanskih in latinskoameriških popularnih pesmi. Priredbe so prispevali mojstri aranžerji svetovnega slovesa John Cameron, Paul Bateman in Christian Kolonovits, ki je orkestru ob snemanju tudi dirigiral. Plošča je nastala ob 25-letnici ustanovitve Fundacije José Carreras Leukemia Foundation, s katero se je za levkemijo ozdravljeni pevec obvezal pomagati. Tudi ta huda bolezen Carrerasa veže na Ljubljano, namreč za levkemijo ga je zdravil slovenski zdravnik Ciril Rozman, ki je danes pomemben član Carrerasove fundacije za zdravljenje levkemije.

Joe Carreras, rojen kot Josep Maria Carreras decembra 1946 v Barceloni, se je z glasbo začel ukvarjati pri šestih letih, ko ga je mati vpisala k uram klavirja in petja pri Magdi Pruneri. Njegova prva odrasla vloga in tenorski debi je vloga Gennara v Donizettijevi Lucrezii Borgia, za kar je ga prosila znamenita Monserrat Caballe, ki je postala njegova umetniška mati. Prepeval je številne operne vloge in izvedel samostojne koncerte, leta 1987, na vrhuncu kariere pa je med snemanjem filmske priredbe opere La Boheme v Parizu izvedel, da boleha za levkemijo. Zdravniki so mu pripisovali pet odstotkov možnosti za preživetje. Ker zdravniki niso našli ustreznega darovalca, so Carrerasu v Seattlu odvzeli njegov lastni kostni mozeg, ga očistili in vsadili nazaj. Kostni mozeg so mu presadili brez anestetikov, saj pevec ni želel, da bi mu z anestezijo poškodovali glas. Na odre se je vrnil po letu dni, julija 1988.

»Carrerasa je življenje vsekakor dodobra preizkusilo,« je zapisal španski novinar in pri tem izpostavil pevčevo uspešno bitko z levkemijo. "Ta bitka je po uspešni ozdravitvi prerasla v njegov nenehen boj proti tej zahrbtni bolezni. Carreras je velik človek, ne samo zaradi svoje nesporne nadarjenosti, temveč tudi neutrudnega angažmaja na področju zbiranja denarja za raziskovalne namene in tudi za lajšanje življenja bolnikov z levkemijo in njihovih svojcev med zdravljenjem.

Festival v pokritem poletnem avditoriju Gospodarskega razstavišča bo popestril poletno dogajanje v Ljubljani z raznovrstnim sporedom dogodkov za različne generacije. Poleg koncertov priljubljenih izvajalcev bodo na sporedu različne kulturne in zabavne prireditve.


Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh