Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Časnikar razkril nove zaupne vatikanske dokumente

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 23. 05. 2012 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Časnikar razkril nove zaupne vatikanske dokumente

Pisma, faksi in predloge za papeževe pogovore so z naslovom 'Sua Santita' objavljeni v knjižni izdaji; po mnenju Vatikana pri tem ne gre več za časnikarstvo, pač pa za 'kriminalno dejanje in kršenje pravic do osebne svobode'.

Italijanski časnikar Gianluigi Nuzzi je javnosti predstavil domnevno tajne dokumente iz Vatikana. V knjigi z naslovom 'Sua Santita' (Njegova Svetost) je po lastnih navedbah objavil 'zaupne dokumente Benedikta XVI.', med katerimi so, sodeč po poročilu v italijanskem časniku 'Corriere della Sera', pisma in faksi ter predloge za papeževe pogovore.

Nuzzi med drugim navaja besedilo iz faksa, ki naj bi ga papeževemu tajniku Georgu Gänsweinu poslal Dino Boffo, nekdanji glavni urednik katoliškega dnevnika 'Avvenire'. V njem Boffo obtožuje urednika vatikanskega časnika 'L'Osservatore Romano', Giovannija Mario Viana, da je širil ponarejene dokaze o domnevni Boffovi istospolni partnerski zvezi.

V istem kontekstu Boffo obtožuje tudi vatikanskega državnega tajnika Tarcisia Bertoneja. Vatikan je vse tovrstne domneve, ki so se v medijih pojavljale že v času afere zaradi Boffove odstavitve, januarja 2010, odločno zavrnil.

Nuzzi po navedbah časnika 'Corriere della Sera' v knjigi objavlja tudi kopijo dosjeja vatikanskega zunanjega ministra nadškofa Dominiqua Mambertija o srečanju papeža z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom v začetku leta 2009. V njem so navedene iztočnice za morebitne teme pogovora – družinska politika, izobraževanje in zaščita življenja – ter kritika parlamentarnih predlogov za uvedbo sklepanja istospolnih partnerskih zvez.

Že v začetku letošnjega leta je Nuzzi v nekem televizijskem prispevku razkril ozadje kadrovskih sprememb nekega visokega vatikanskega uradnika. Nadškof Carlo Maria Vigano naj bi kot glavni vladni tajnik Vatikanske države marca 2011 v pismih Benediktu XVI. očital korupcijo in nepotizem, jeseni istega leta pa je bil imenovan za apostolskega nuncija v Združenih državah Amerike in poslan v Washington.

Konec aprila je Benedikt XVI. trem upokojenim kardinalom zadal nalogo, naj raziščejo, kako vatikanski tajni dokumenti vedno znova najdejo svojo pot v javnost, po izidu omenjene knjige pa so v Vatikanu napovedali odločno ukrepanje proti objavi zaupnih dokumentov papeža in članov rimske kurije. Pri tem namreč po njihovem mnenju ne gre več za časnikarstvo, pač pa za 'kriminalno dejanje in kršenje pravic do osebne svobode'.

V Vatikanu bodo izpeljali ustrezne ukrepe, tako da bodo osebe, ki so zaupne dokumente ukradle, jih protipravno oddale in uporabile v komercialne namene, pravno odgovarjale za svoja dejanja. Če bo potrebno, so zapisali v izjavi za javnost, bodo ob tem poiskali tudi mednarodno podporo.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh